Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Giuseppe Conte var Italias påtroppende statsminister. Nå gir han opp forsøket på å danne regjering.
Giuseppe Conte var Italias påtroppende statsminister. Nå gir han opp forsøket på å danne regjering. Foto: Ettore Ferrari / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giuseppe Conte har gitt opp forsøket på å bli Italias neste statsminister. Dermed står Italia fortsatt uten regjering, nesten tre måneder etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om regjeringskrisen i Italia:

* Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen (Lega) fikk til sammen halvparten av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling 4. mars.

* De to partiene var regnet som de mest euroskeptiske og populistiske i valget. De er ikke allierte og hadde tidligere utelukket et regjeringssamarbeid. Likevel er de blitt enige om en regjeringsplattform.

* M5S, som ledes av Luigi Di Maio (31), fikk 33 prosent av stemmene i valget. Bevegelsen ble Italias største parti med 227 av 630 seter i nasjonalforsamlingen.

* Den sterkt innvandringskritiske Ligaen, under ledelse av Matteo Salvini (44), fikk 17 prosent og 125 seter. Ligaen og M5S har dermed til sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

* M5S og Ligaen lanserte 21. mai Giuseppe Conte som sin statsministerkandidat. Jussprofessoren Conte har liten politisk erfaring.

* 23. mai fikk Conte i oppdrag av president Sergio Mattarella å danne ny regjering.

* 27. mai kunngjorde Conte at han hadde gitt opp forsøket på å danne regjering.

Contes avgjørelse ble offentliggjort under et møte med Italias president Sergio Mattarella i presidentpalasset i Roma søndag kveld. Der skulle Conte, som har bakgrunn som jussprofessor, legge fram sine planer for regjeringsdannelse.

Conte var nominert som statsministerkandidat av de to populistiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen, og onsdag denne uken fikk han i oppdrag av Mattarella å danne regjering.

Nå har han imidlertid gitt fra seg mandat til å danne ny regjering.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å gjennomføre denne oppgaven, sa Conte til pressen etter møtet med Mattarella.

Regjeringsforhandlinger har pågått i Italia siden valget 4. mars. De to EU-skeptiske partiene Ligaen og M5S ble tidligere denne måneden enige om å danne regjering og nominerte Conte som statsministerkandidat.

Men ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer var det uenighet mellom Mattarella, som er EU-tilhenger, og Conte om Paolo Savona, som Conte ville ha som finansminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Savona, som var industriminister på 90-tallet, er motstander av euroen som italiensk valuta.

Matteo Salvini, leder for Ligaen, har uttalt at Italia trenger et nyvalg om president Mattarella ikke aksepterer hans koalisjons regjering.

– I et demokrati, om vi da fortsatt er et demokrati, er det kun en ting å gjøre. Å la italienerne avgjøre det, sa Salvini mens møtet mellom Mattarella og Conte fortsatt pågikk.

Les mer:

Italias president nøler med klarsignal til ny regjering

Grønt lys for populist-regjering i Italia

Conte er Italias førstevalg som ny landslagssje