Meny

Stortingsmann midt oppi europeisk Erdogan-jippo i Sarajevo

Se video: Busslass av tilhengere møtte opp for å se Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tale i Olympiahallen i Sarajevo søndag.
Ketil Kjenseth (V) er uroet over at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag trakk busslaster av muslimer fra hele Europa til Sarajevo.

– Lørdag og søndag var jeg i Sarajevo. Det var unektelig litt av en opplevelse å se busslastene som kom inn i Sarajevo med muslimer fra hele Europa for å hylle Erdogan, fortalte Ketil Kjenseth under Stortingets europadebatt torsdag.

Han er sterkt uroet over de store folkemassene som strømmet til et Bosnia-Hercegovina som sliter med demokratiproblemer og etnisk polarisering internt, for å støtte valgkampen til en politiker som Erdogan.

– Det er ikke en utvikling vi skal heie på, at regimer som sliter med sine demokratiske utfordringer tar plass i Sentral-Europa for å dyrke sine idealer, sa Kjenseth.

President: Erdogan ble sendt av Allah

UROLIG: – Å trekke muslimer fra hele Europa til reinspikka valgkamp for Erdogan i Sarajevo, er det siste et etnisk splittet Bosnia-Hercegovina trenger, mener Ketil Kjenseth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Erdogan har foran parlaments- og presidentvalget han har framskutt til 24 juni i år i Tyrkia, der hans presidentrolle skal få større makt, gjort flere framstøt for å få drive valgkamp rundt i Europa.

Men i Tyskland fikk han avslag på å få lov til å oppildne de mange tyrkiske fremmedarbeiderne der.

I Bosnia-Hercegovina var han hjertelig velkommen, og fylte Olympiahallen i Sarajevo med 12.000 bosniere og tyrkere bosatt i hele Europa, mens 10.000 fikk plass utenfor.

Bosnia-Hercegovina er en skjør statsdannelse bestående av representanter for muslimske bosniaker, kroater og serbere - folkeslag som kriget mot hverandre da Jugoslavia ble oppløst.

– Erdogan ble sendt av Allah for å lede Tyrkia, sa Bakir Izetbegovic, den bosniske representanten i Bosnia-Hercegovinas presidentskap ifølge avisa BIRN, som ble nektet å dekke evenementet.

Les om det spesielle styresettet i splittet land: Vil ha slutt på etniske valg i Bosnia-Hercegovina

Vil dø for Erdogan

– Dette nører opp under spenningene som fremmer etnisk polarisering som en metode for å drive valgkamp. Det er minst av alt det Bosnia trenger nå! De trenger politisk vilje til å samle landet, sier Ketil Kjenseth til ABC Nyheter.

Han påpeker at også Bosnia-Hercegovina skal avholde valg om noen måneder.

– Sarajevo har jo muslimsk leder. Det er valgkamp også der foran høsten. At de står sammen om denne glorifiseringen av Erdogan er sikkert vinn-vinn for begge. For dette var en reinspikka valgkamp for Erdogan, sier Kjenseth.

Venstrepolitikeren var i Sarajevos gamleby lørdag og opplevde Erdogans tilhengere.

– Hele byen var veldig prega av det. Det var masse tyrkiske flagg. Mange menn gikk med tyrkiske skjerf. Uvanlig mange til å være i Sarajevo gikk med hijab og slør. Det er ikke så vanlig i det muslimske Bosnia, forteller Kjenseth.

– Mange av dem snakket tysk. Det kom mange fra land med tyrkiske minoritetter, men også muslimer som ikke nødvendigvis er tyrkere. Noen var der for å hylle ham. Noen sa de ville dø for Erdogan, forteller Ketil Kjenseth om opplevelsene i Sarajevo.

Les også: Bosnia-Hercegovina søker EU-medlemskap

Populært