Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på regjeringens «oppsiktsvekkende» linjeskift om EØS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps utenrikspolitiske talskvinne er overrasket over at statsministeren plutselig sa ja til å få Storbritannia inn på EØS-avtalen, uten at utenriksministeren sa ett ord om det i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er overrasket over at utenriksministeren ikke omtalte det oppsiktsvekkende linjeskiftet fra statsministeren om at britene likevel er hjertelig velkommen til EØS, dersom de ønsker det etter Brexit.

Det sa Anniken Huifeldt (Ap) i stortingsdebatten torsdag om den europapolitiske redegjørelsen utenriksminister Ine Eriksen Søreide ga to dager tidligere.

– Linjeskiftet er helt på tvers av tidligere uttalelser fra regjeringen. Stortinget har heller ikke vært konsultert om dette, sa Huitfeldt.

Hun påpekte at Storbritannia og Norge har andre interesser både innen landbruk, fiskeri og arbeidstakerinteresser.

Også SV-leder Audun Lysbakken er forundret over statsministerens invitasjon til britene.

– Hvordan skal forhandlingene da foregå? Åpner regjeringen for å reforhandle EØS-avtalen? spurte Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs fire friheter i skuddet

Utenriksministeren gjorde i sitt svar klart at Norge ikke åpner for reforhandling av EØS-avtalen dersom Storbritannia ønsker å slutte seg til, men forlanger andre betingelser enn de som gjelder.

– Det er helt utrolig hvis Norge skulle si nei til å reforhandle EØS-avtalen, som hele ja-siden mener er dårlig, sier SV-leder Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

– Hvis det spørsmålet skulle komme opp, vil jo Norge få servert på et sølvfat muligheten til å endre avtalen, legger han til.

– Per nå er situasjonen den at Storbritannia gang på gang har avvist en løsning der de vil fortsette med EUs fire friheter, som gjelder i EØS. Da er det uaktuelt å bli med i EØS-avtalen, framhold Ine Eriksen Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps Hans Andreas Limi er positiv til britisk innmelding i EFTA, der Island, Liechtenstein og Norge fra før har sin EØS-avtale med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tiltakende debatt i det britiske parlamentet om tilslutning til EØS. Dersom britiske myndigheter endrer sitt syn, må regjeringa vurdere dette. Men Frp er i utgangspunktet positiv til en slik tilnærming.

– La oss være ærlige om Stortingets arbeid

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne signaliserte også misnøye med hvordan regjeringen og Stortinget ordner sitt arbeid med EØS-spørsmål

– La oss være ærlige om hvordan Stortingets arbeid med EU- og EØS-spørsmål fungerer nå, sa Huitfeldt.

– Jeg mener Stortingets Europautvalg ikke fungerer. Utenriksministeren kommer og holder redegjørelser uten at representantene har fått forberede seg, sa Huifeldt, men la til:

– Jeg vil advare mot å etablere flere europapolitiske ritualer.

Rødts seks minutter i salen

Senterpartiet, SV og Rødt uttalte seg programmatisk kritisk til EØS-avtalen, mens de øvrige gikk på talerstolen og like programmatisk snakket om dens positive betydning for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det stabile forholdet til EU- og EØS-avtalen svært viktig. Jeg tror det er hasardiøst å tro at vi kan få til en bedre avtale. Å tro at et enkeltland kan forhandle fram en skreddersydd avtale, er ikke realistisk, sa Anniken Huitfeldt.

Rødts Bjørnar Moxnes kommenterte utenriksministerens uttalelse om at alle regjeringer siden EØS-avtalen ble inngått i 1992, har støttet den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser nødvendigheten av at det folkeflertallet som stemte nei til EU i to omganger, som stadig støtter norsk suverenitet og ikke ønsker at mer makt flyttes ut av Norge, blir bedre representert i Norge, sa Moxnes.

– Vi i Norge ønsker norsk suverenitet der maktpolitikerene i Høyre, Frp og Ap heller vil lytte til Brussel, slik vi så det i striden om EUs energibyrå ACER, fortsatte Rødt-lederen.

– Det er synd Moxnes ikke hadde anledning til å være i salen mer enn seks minutter. For nå får han ikke hørt svaret mitt, sa utenriksministeren syrlig.

– Folk har sagt nei til EU, men ikke til EØS. Uten EØS vet vi at vi ikke ville hatt den samme adgangen til et stort hjemmemarked, til å utveksle studenter og fri bevegelse av arbeidskraft. Det Storbritannia nå opplever, er et godt bilde på hvor komplisert det er, sa Ine Eriksen Søreide.