Skremt over regjeringens initiativ om EU-forsvar

SKREMT: Liv Signe Navarsete (Sp) foreslår at regjeringen ikke bare skal fortelle Stortinget om forsvarssamarbeid med EU, men la parlamentarikerne behandle spørsmålet først.
SKREMT: Liv Signe Navarsete (Sp) foreslår at regjeringen ikke bare skal fortelle Stortinget om forsvarssamarbeid med EU, men la parlamentarikerne behandle spørsmålet først. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet foreslår at regjeringa må la Stortinget få uttale seg om forsvarssamarbeid med EU før Norge slutter seg til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal videreutvikle politisk dialog og samordning med EU, styrke det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeid med EU og sikre gode vilkår for norsk forsvarsindustri.

Det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide da hun tirsdag orienterte Stortinget om viktige EU- og EØS-relaterte saker.

Gjennom EØS-avtalen, og som eneste tredjeland, er Norge med i forsøksordningen i EUs fond for forsvarsforskning, fortalte hun.

Regjeringa posisjonerer også Norge for å delta i en annen del av fondet, som er rettet mot flernasjonalt samarbeid om materiellutvikling og anskaffelser.

Foreslår å gi Stortinget rolle

Men hvor blir det av Stortingets rolle i denne utviklingen av forsvarssamarbeid med EU, etterlyser Senterpartiets Liv Signe Navarsete foran debatten i Stortinget torsdag om utenriksministerens europolitiske redegjørelse.

– Vi må i det minste ha en skikkelig debatt om det før vi legger oss inn i et forsvarssamarbeid med EU. Regjeringa holder på, på område etter område og legger oss under EUs politikk. Det er skremmende, sier Navarsete til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge henne har ikke deltakelsen i EUs forsvarspolitikk blitt forelagt Stortinget så langt.

På vegne av Senterpartiet fremmer hun derfor følgende forslag torsdag:

«Stortinget ber regjeringa legge fram ei sak for Stortinget om eventuell deltaking i EU sitt forsvarsfond og andre forsvarspolitiske område som ikkje er ein del av EØS-avtalen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringa arbeider for rask tilslutning til stadig flere EU-politikkområder, for deretter å si at vi like godt kan bli medlem siden vi er med på så mye. Det viser lite demokratisk sinnelag og respekt for folkemeninga, sa Navarsete i stortingsdebatten.

Redd parallelle forsvar

Selv er hun og Senterpartiet bekymret for signalene om å gå inn i EUs forsvarsfond.

– EU er i ferd med å bygge opp sine egne, felles forsvarsstrukturer – til bekymring for deler av NATO, som er redd for at det blir bygget opp en parallell struktur til NATO, sier Navarsete og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også bekymring for kommandolinjen når det bygges opp ulike strukturer.

– Vi må diskutere dette i sin helhet, ikke minst fordi Norge er Nato i nord. De kan ikke bare gjøre dette uten noen behandling i Stortinget, framholder Navarsete.

– Stortinget var med

I stortingsdebatten avviste utenriksminister Ine Eriksen Søreide at det er grunn for uro for forsvarspolitisk kobling til EU.
– Norge er som Navarsete sier, NATO i nord. Bærebjelken i vårt sikkerhetspolitiske samarbeid er NATO. Vi er også krystallklare på at EU-samarbeid ikke må komme på kollisjonskurs med NATO, sa hun.
– Samarbeidet vi snakker om, er ikke det samme som å integreres i EUs forsvarssamarbeid, sa Eriksen Søreide.
Til kritikken av at Stortinget ikke blir involvert i spørsmålet om å slutte seg til, viste hun til at Stortinget gjennom statsbudsjettet har bevilget penger til deler av dette.