Meny

Beskjed til journalistene når Bannon taler i Ungarn: – Dessverre, det er fullt

EKSKLUDERENDE: Journalister utestenges når Trump's forhenværende rådgiver Steve Bannon taler for Ungarn og nabostatene i Budapest onsdag kveld. Foto: Martin Divisek / EPA/NTB scanpix
New York Times, Guardian, ARD og mange ungarske medier nektes adgang når Steve Bannon taler for Visegrad-gruppa Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia i Budapest onsdag.

Den ytterliggående eks-rådgiveren til Trump, Steve Bannon, entrer klokka 18.10 talerstolen i Ungarns hovedstad Budapest for å snakke om «Amerika First»-strategien og virkningene av den på Sentral-Europa.

Men allerede på forhånd er det brutt ut bråk fordi bare utvalgte journalister får adgang til evenementet, som arrangeres av formannskapslandet Ungarn i regi av den såkalte Visegrad-gruppa (V4) i EU - Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.

Seriøse ungarske medier og ikke minst internasjonale størrelser som New York Times, Guardian, nederlandske NRC Handelsblad og tyske «NRK», ARD, er blant organene som nektes adgang av arrangøren, ifølge det seriøse tidsskriftet hvg.hu, som selv er rammet.

Begrunnelsen er plassmangel, men hendelsen har selvsagt utløst anklager om angrep på pressefriheten.

– Jeg er stolt over å være blant de internasjonale og ungarske journalistene som er nektet adgang til V4-konferansen, skriver den ungarske journalisten Viktória Sérdült på twitter:

Bannon har ytret sterk støtte til innvandringsmotstand i Sentral-Europa og andre steder, og har også lyst til å besøke Sverigedemokratene.

Kulturenes krig i Europa, migrasjon og Europas framtid, kunstig intelligens og V4 som økonomisk motor er temaene for evenementet.

Konferansen som pågår onsdag og torsdag på ungarsk og engelsk, streames her.

Populært