Måling: Hver femte stemme til Sverigedemokraterna

Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna sliter med oppslutningen, fire måneder før valget i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna sliter med oppslutningen, fire måneder før valget i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna seiler i medvind, mens Socialdemokraterna har rekordlav oppslutning idet valgkampen innledes i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) har nå 20 prosent av velgerne i ryggen, viser en Ipsos-måling utført for Dagens Nyheter. En tilsvarende måling gjort av Sifo for Svenska Dagbladet gir partiet en oppslutning på 18,7 prosent.

Partileder Jimmie Åkesson mener SD kan bli Sveriges største parti i valget i september.

– Ja, det tror jeg. Det har jeg trodd hele tiden, sier Åkesson, som tror SD vokser på bekostning av Socialdemokraterna.

– Hadde rett hele tiden

Den siste tiden har både Socialdemokraterna og høyrepartiet Moderaterna skjerpet tonen i innvandringsdebatten, men uten at det har resultert i flere stemmer.

Åkessons analyse er at dette viser at SD har hatt rett hele tiden, og at de andre partiene mangler troverdighet i dette spørsmålet.

Ipsos-målingen gir Socialdemokraterna kun 24 prosents oppslutning, mens Sifo-målingen viser 25,2 prosent. Aldri tidligere har partiet hatt lavere oppslutning ved begynnelsen av en valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Sverigedomokraterns partileder Jimmie Åkesson. Foto: Vilhelm Stokstad/tt / NTB scanpix
Sverigedomokraterns partileder Jimmie Åkesson. Foto: Vilhelm Stokstad/tt / NTB scanpix

De svenske sosialdemokratene ligger dermed langt under 31 prosent, som var resultatet i forrige valg og som partiledelsen også har satt som mål for valget i september.

– Svært dårlig

Statsminister Stefan Löfven konstaterer at målingen er dårlig nytt.

– Det er svært dårlige tall, og det er klart at vi ønsker å være langt høyere, sier han til TT.

De siste månedene har Socialdemokraterna lovet å skape et tryggere Sverige ved blant annet å øke innsatsen mot kriminalitet. I begynnelsen av mai presenterte partiet også en skjerpet innvandringspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hittil ser strategien ut til å ha fungert dårlig. Også internt har det vært misnøye, ikke minst med den nye innvandringspolitiske linjen.

Löfven tror imidlertid ikke at dette er forklaringen på de dårlige målingene.

– Nei, det er ikke slik. Det finnes selvfølgelig kritiske stemmer, men de aller fleste mener at det vi gjør er riktig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Sverigedemokraterna (SD):

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

* Grunnlagt i 1988. Blant tidligere medlemmer og grunnleggerne hadde flere bakgrunn fra høyreekstreme og rasistiske miljøer. Partiet har de siste årene gjort mye for å distansere seg fra disse, men har fastholdt at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.

* Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* SD fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i 2014. Mai-målingen fra Ipsos gir partiet en oppslutning på 20 prosent.

* SD er Riksdagens tredje største parti med 49 av 349 representanter. Partiet er på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen. Ingen av de andre partiene har villet samarbeide med partiet.

Høyreparti på stedet hvil

Moderaterna får henholdsvis 22 og 23,6 prosent oppslutning i de to målingene. Det borgerlige partiet har også forsøkt å profilere seg på skjerpet kamp mot kriminalitet og en strengere innvandringspolitikk. Likevel har oppslutningen nærmest stått på stedet hvil de siste ukene.

Åkesson mener at både Socialdemokraterna og Moderaterna mangler troverdighet ettersom de tidligere har hatt en langt mer liberal holdning til innvandring.

– I dag sier man nøyaktig det motsatte. Det er ikke troverdig, og det er velgerne enige om, mener Åkesson.