Meny

Flertall for filming av muntlig eksamen

Filming av muntlig eksamen er viktig for studentenes rettssikkerhet, mener Frps utdanningspolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
De borgerlige partiene på Stortinget vil at det skal være mulig å videofilme muntlig eksamen ved høyere utdanningsinstitusjoner. 

Et flertall med Frp, Venstre, Høyre og KrF ber regjeringen se på en ordning som gjør det mulig å ta videoopptak av muntlig eksamen ved høyere utdanningsinstitusjoner.

Dette for å løse utfordringen knyttet til at muntlig eksamen er en eksamensform det er vanskelig å klage på, fordi eksamineringen ikke blir filmet, opplyser partiene.

– For Frp har det vært viktig å sikre at studenter får en reell klageadgang ved muntlig eksamen for å styrke studentenes rettssikkerhet. Det vil gi studentene bedre forutsetninger dersom de mener de har grunnlag for å klage på eksamineringen. Et forslag om filming av muntlig eksamen fikk flertall på Frps landsmøte i april, sier Frps utdanningspolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

Studentene fornøyd

Norsk studentorganisasjon er fornøyd, med utspillet om å styrke studentenes rett til å etterprøve også muntlig eksamen.

– Dette er noe vi har spilt inn før, så vi er godt fornøyd med komiteens innstilling. Vi vet jo at studenter er flinke til ulike ting, og derfor er det bra at dette forslaget legger til rette for varierte vurderingsmetoder, sier Anne Helene Bakke, som er nestleder i Norsk studentorganisasjon.

Ikke langt nok

Unge Høyre mener på sin side at forslaget ikke går langt nok og at det burde utvides til også å gjelde for videregående skole.

– Vi synes ikke de går langt nok. De bruker akkurat den samme begrunnelsen som vi har gjort lenge, men gir ikke elevene på videregående den samme muligheten til å klage. Vedtaket er ikke bra nok når de utelater elevene på videregående, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, til NTB.

– På videregående har det også betydning for opptaket til høyere utdanning. Det er bra at studentene får muligheten til å filme eksamen, men elevene på videregående burde fått det samme, sier hun.

Populært