Sandberg-sak lagt til side av kontrollkomiteen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) avviser at han har gitt ut sin private epostadresse til en lobbyist.
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) avviser at han har gitt ut sin private epostadresse til en lobbyist. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye svar fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) gjør at kontroll- og konstitusjonskomiteen legger bort saken om statsrådens kontakt med en lobbyist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med mindre det skulle dukke opp ny informasjon, kan vi ikke annet enn å slå oss til ro med svaret hans. Vi vil derfor ikke gå videre med flere undersøkelser i saken nå, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Han sier beslutningen var enstemmig da det nye svarbrevet fra Sandberg ble behandlet under tirsdagens komitémøte.

I brevet som fiskeriministeren sendte komiteen 14. mai, skriver Sandberg at han ikke kjenner seg igjen i påstanden om at han skal ha gitt sin private epostadresse til Frode Reppe fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Les også: Per Sandberg flytter til Mandal

Privat epost

Bakgrunnen for spørsmålene til Sandberg er opplysninger Reppe ga under rettssaken han anla mot NSL, som han hevder har sagt ham opp på usaklig grunnlag.

Sandberg ville ha sensitiv informasjon via sin private epostadresse, fortalte Reppe i Sør-Trøndelag tingrett tidligere denne måneden. Reppe fikk sparken som følge av Dagbladets avsløring av epostkommunikasjonen med Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriministeren vitnet selv i rettssaken, men ville overfor pressen i etterkant ikke besvare enkelte detaljerte spørsmål om den angivelige epost-kontakten med Reppe.

Les også: Per Sandberg (Frp) vil møte Krekars advokat

To runder

Allerede i oktober i fjor engasjerte kontrollkomiteen seg i saken. Den gang slo Sandberg fast at det ikke finnes en «hemmelig bakkanal» inn til den politiske ledelsen i departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– All kommunikasjon jeg mottar som berører mitt virke som statsråd, skal journalføres, uavhengig av om det kommer inn på epost eller andre måter, og uavhengig av hvilken epostadresse de måtte komme inn på. Dette blir også gjort, framholdt Sandberg.

Tidligere denne måneden ba komiteen om nye svar fra Sandberg i saken. Blant annet ble fiskeriministeren rett og slett spurt om det stemmer at han ga ut sin private epostadresse til Reppe, noe Sandberg altså ikke kjenner seg igjen i, som han skriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sandberg må svare Stortinget om kontakt med lobbyist på nytt

Avviser

Fiskeriministeren framholder videre at han aldri har mottatt noen epost fra Reppe på sin private epostkonto.

– Jeg stiller meg undrende til om han noen gang har hatt denne adressen. Det er heller ikke slik, som man kan få inntrykk av gjennom mediene, at det kun er snakk om et manglende punktum som skiller min epostadresse fra den Reppe brukte, skriver Sandberg.

Det var Dagbladet som i fjor avslørte Reppes kontakt med Sandberg. I en epost som skulle være sendt til statsrådens private adresse, ba Reppe om hjelp til å få fram sitt budskap til Klima- og miljødepartementet uten at det skulle kunne spores tilbake til NSL og laksenæringen. Men Reppe skrev feil adresse og epostene havnet hos Sandbergs svenske navnebror, som kontaktet avisen.

Bakgrunnen for saken er uenighet om forskningen på norsk lakseoppdrett som danner grunnlaget for forvaltningen av næringen.