Italias president nøler med klarsignal til ny regjering

Juristen Giuseppe Conte er nominert til Italias nye statsminister, men han er ennå ikke godkjent av landets president.
Juristen Giuseppe Conte er nominert til Italias nye statsminister, men han er ennå ikke godkjent av landets president. Foto: Angelo Carconi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias president Sergio Mattarella utsetter avgjørelsen om hvorvidt en ny regjering med jussprofessoren Giuseppe Conte i spissen skal få grønt lys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og den høyreorienterte Ligaen er enige om å danne en samlingsregjering ledet av en 53 år gammel akademiker uten politisk erfaring.

Men det er Mattarella som bestemmer om Conte kan godkjennes som statsminister. Hvis samlingsregjeringen blir godkjent, er den ventet å bli en av de mest EU- og euroskeptiske regjeringene i Europa, noe som har vakt bekymring i Brussel.

Tvil om Contes CV

Mattarella hadde tirsdag samtaler med parlamentariske ledere om den foreslåtte regjeringsplattformen og statsministerkandidaten, men det er ikke ventet at presidenten vil komme med noen avgjørelse tirsdag, skriver nyhetsbyrået DPA.

Etter at Conte ble nominert til statsminister, er det blitt reist tvil om hans imponerende CV. I tillegg til å være jussprofessor i Firenze skal Conte ha vært innom en rekke prestisjetunge universiteter, deriblant Cambridge University i Storbritannia, franske Sorbonne og New York University.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men tirsdag kunne to av Italias største aviser melde at det ikke er funnet dokumentasjon på at Conte har vært ved New York University, verken som student eller forsker, ifølge The Guardian.

Juss på språkskole?

På CV-en står også International Kultur Institut i Wien oppført som ett av stedene der Conte skal ha jobbet med sine jusstudier, på tross av at dette er en språkskole.

M5S-leder Lugi Di Maio og Ligaens leder Matteo Salvini er enige om en rekke forslag som vil kunne øke Italias budsjettunderskudd. Å kombinere skattelettelser med bedre velferdsordninger er stikk i strid med kutt- og reformpolitikken som EU har innført som svar på finans- og gjeldskrisen i en rekke medlemsland.

Italia har allerede i dag en statsgjeld på 132 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.