Trump trapper opp presset mot justisdepartementet etter FBI-anklager

USAs president Donald Trump sa søndag at han vil «kreve» at justisdepartementet gransker hvorvidt hans valgkampapparat ble «infiltrert eller overvåket» av politiske årsaker. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump sa søndag at han vil «kreve» at justisdepartementet gransker hvorvidt hans valgkampapparat ble «infiltrert eller overvåket» av politiske årsaker. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus vil kalle inn FBI og justisdepartementet til et møte for å gjennomgå informasjon om Russland-granskingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump sa søndag at han vil «kreve» at justisdepartementet gransker hvorvidt hans valgkampapparat ble «infiltrert eller overvåket» av politiske årsaker.

Mandag møtte Trump visejustisminister Rod Rosenstein og FBI-direktør Christopher Wray.

Etter møtet sa Det hvite hus talsperson Sarah Huckabee Sanders at Trumps stabssjef John Kelly umiddelbart skal arrangere et møte mellom lederne i kongressen, FBI, justisdepartementet og USAs øverste etterretningssjef.

På møtet skal «hemmeligstemplet og annen informasjon som de har bedt om» i tilknytning til Russland-etterforskningen, gjennomgås, ifølge Sanders. Det er uklart hva møtedeltakerne skal vurdere.

FBI-kilde

Det var The New York Times som først meldte at en FBI-informant hadde møtt flere personer knyttet til Trumps valgkampapparat, som de mente hadde mistenkelige kontakter med tilknytning til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om noen infiltrerte eller overvåket deltakere i et valgkampapparat av upassende grunner, så må vi vite om det og handle deretter, sa Rosenstein i en pressemelding søndag.

Republikaneren Devin Nunes, en sterk Trump-tilhenger og leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, har tidligere krevd informasjon om en FBI-kilde i Russland-granskingen.

Vekker uro

Det at Trump nå legger press på FBI og justisdepartementet tolkes som en opptrapping av innsatsen for å framstille etterforskningen av russisk innblanding i valget som en politisk heksejakt der Trump er offeret. Manøveren vekker uro blant observatører som mener dette bryter med en presidents protokoll og kan få konsekvenser for generelt politiarbeid og FBIs bruk av informanter.

Demokratenes leder i etterretningskomiteen, Adam Schiff, kaller Trumps påstand om at FBI plantet en «spion» blant hans egne, «tullprat».

– Det at Trump «krever» at justisdepartementet etterforsker noe de vet ikke er sant, er maktmisbruk og et forsøk på å rette oppmerksomhet vekk fra hans økende problemer med loven. Ikke tenk på det at departementet har advart om at liv og forbindelser er utsatt. Han bryr ikke seg, skriver han på Twitter.