Meny

Donald Trump ble hovedsak i mexicansk valgdebatt

Andrés Manuel López Obrador fra venstrepartiet MORENA ligger an til å vinne valget i Mexico i juni. Foto: Marco Ugarte / AP
Mexicos turbulente forhold til USA under Donald Trump dominerte da fire mexicanske presidentkandidater møttes til debatt søndag.

Den andre debatten før valget 1. juni ble holdt i grensebyen Tijuana. Den dreide seg først og fremst om utenrikspolitikk, migrasjon og grensesikkerhet.

Alle de fire kandidater understreket at forholdet til USA må baseres på gjensidig respekt, men den mest venstreorienterte, Andrés Manuel López Obrador, var den mest moderate.

Både debattlederen og publikum spurte ut kandidatene om deres syn på situasjonen for mexicanere som ble tatt til USA av sine foreldre og nå risikerer å bli utvist, om hvordan deporterte mexicanere kan reintegreres og om Mexico burde hindre mellomamerikanere i å reise gjennom landet til USA.

Både under valgkampen og som president har Trump provosert mexicanerne kraftig med sine planer om en grensemur og påstanden om at mexicanske innvandrere er kriminelle og voldtektsmenn.

Flere mexicanere enn noensinne er også det siste året blitt deportert fra USA, og det som kanskje har vakt mest sinne, er utsikten til at barn av ulovlige innvandrere, som knapt husker sine foreldres hjemland, risikerer å bli utvist.

Aktuelt: Trump-harselas går verden rundt

López Obrador leder

Meningsmålingene tyder på at venstrekandidaten López Obrador fra partiet MORENA har en klar ledelse over de andre, og mange spør seg hva som kan skje om han som president kommer i konfrontasjon med Trump.

Men hans svar var mer moderate enn de andres. Han understreket at han vil ha et vennskapelig forhold til USA, men at det ikke må preges av underdanighet.

José Antonio Meade, en tidligere utenriksminister som er kandidaten til regjeringspartiet PRI, måtte forsvare at den sittende presidenten Enrique Peña Nieto inviterte Trump til Mexico midt under USAs valgkamp i 2016.

Han sa at også Hillary Clinton var invitert, men at bare Trump kom. For øvrig trodde han aldri at Trump ville vinne.

Aktuelt: Drømmen om USA lever fortsatt i Mexico

Ydmykelse

Ricardo Anaya, som er kandidaten til en koalisjon av venstrepartiet PRD og høyrepartiet PAN, kalte invitasjonen en ydmykelse for Mexico. Han understreket poenget med å vise fram et bilde av Peña Nieto og Trump som tar hverandre i hendene.

Anaya framholdt at Mexico må være mer handlekraftig overfor USA, siden USA trenger Mexico for sin egen sikkerhet.

Anaya, som ligger på andreplass på målingene, brukte mye av debatten til å angripe López Obrador, som er den eldste kandidaten. Han spaserte stadig over scenen for å plassere seg foran López Obrador mens han kritiserte ham for å være for gammel og ute av kontakt med virkeligheten.

Den uavhengige kandidaten Jaime Rodríguez sa at Mexico må bryte sin avhengighet av USA og «sette USA på plass».

Aktuelt: Nekter å sende soldater for å passe på grensen for Trump

Karavane av migranter

Alle kandidatene var enige om at det ikke bør være Mexicos ansvar å blokkere veien for migranter fra Honduras, El Salvador og Guatemala som reiser gjennom Mexico for å be om asyl i USA.

Nyheten den siste tiden om en såkalt karavane med flere hundre mellomamerikanske migranter på vei til USA har virket spesielt provoserende på Trump, som advarer mot en invasjon av USA.

Aktuelt: Trump hevder FBI spionerte på ham

Populært