Maduro vant presidentvalget i Venezuela

VIDEO: Opposisjonspolitikere krever nyvalg etter at Nicolas Maduro ble gjenvalgt som president. Maduro kaller kritikerne for desperate.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president Nicolás Maduro er gjenvalgt til en ny seksårsperiode, samtidig som hovedutfordreren Henri Falcón krever et nytt valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fred og demokrati har vunnet, sa Maduro etter valgseieren.

Ifølge valgkommisjonen vant Maduro med 68 prosent mot Falcóns 21. Men allerede før resultatet ble offentliggjort, sa Falcón at han nekter å anerkjenne det. Han mener valget er fullt av uregelmessigheter og at det mangler legitimitet.

– Vi anerkjenner ikke denne valgprosessen som gyldig eller sann. For oss var dette ikke et valg. Vi må ha nye valg i Venezuela, sa Falcón under en pressekonferanse søndag kveld lokal tid. Han anklager myndighetene for å bruke tvangsmidler mot velgerne.

– Jeg håper at etter den innledende forvirringen enhver kandidat vil føle, vil de anerkjenne resultatet før eller siden, sa Maduro som svar på motkandidatens krav.

Lav deltakelse

Da valglokalene skulle stenge klokken 18 var valgdeltakelsen på 32,3 prosent, opplyste en kilde i valgkommisjonen til Reuters. Dørene ble imidlertid holdt åpne en stund lenger, og fem timer senere meldte lederen av valgkommisjonen at 46,1 prosent har avlagt stemme. Utsettelsen oppildnet mistankene om at valget er rigget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA, som er til stede i hovedstaden Caracas, møtte svært få velgere opp ved valglokalene nyhetsbyrået undersøkte. Flere sier de lot være å stemme fordi de ikke stoler på valgkommisjonen, som de mener har stilt seg på presidentens side.

Ifølge opposisjonen i landet var valgdeltakelsen på under 30 prosent av 20,5 millioner stemmeberettigede. En av de første som avla stemme, var Maduro selv, som lovte å danne en «forsonende regjering» og starte dialog med opposisjonen om han vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved forrige presidentvalg i 2015 var oppmøtet 80 prosent.

Aktuelt: USA fordømmer «illegitimt» valg i Venezuela

Mangler internasjonal støtte

Falcón sa tidligere søndag at også han fryktet at regjeringspartiet ville rigge valget i sitt favør. På meningsmålingene før valget ledet Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men analytikere mente at en lav valgdeltakelse kunne gi Maduro seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Falcón hadde i løpet av valgdagen mottatt flere hundre klager på at regjeringspartiets ansatte hadde skannet velgernes identitetspapirer nært ved og inne i valglokalene. De skal også ha blitt lovet fordeler om de stemte på Maduro. Falcóns egne valgobservatører hadde blitt nektet adgang ved flere lokaler, og en av dem hadde blitt banket opp av soldater, ifølge presidentkandidaten selv.

USA, EU og 14 søramerikanske land har på forhånd fordømt valget for å mangle demokratisk garanti.

Flere hundre mennesker protesterte mot valget i Spania, Mexico, Colombia og Chile. I Venezuela skal valgdagen imidlertid ha gått rolig for seg, ifølge militæret i landet.

Aktuelt:

FN: Venezuelas demokrati er døende

Norge innfører restriktive tiltak mot Venezuela