– Vi kan ikke la mobberne stoppe oss

Lan Marie Nguyen Berg sier hun har flertallet i Oslo i ryggen når hun vil ha færre biler i byen og bedre forhold for syklister og fotgjengere. Hun kan fortelle om «overveldende mange positive tilbakemeldinger» i etterkant av de hatefulle ytringene hun er blitt utsatt for.
Lan Marie Nguyen Berg sier hun har flertallet i Oslo i ryggen når hun vil ha færre biler i byen og bedre forhold for syklister og fotgjengere. Hun kan fortelle om «overveldende mange positive tilbakemeldinger» i etterkant av de hatefulle ytringene hun er blitt utsatt for.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hets og grov sjikane skremmer ikke Lan Marie Nguyen Berg til taushet. Det eneste mobberne har oppnådd, er å gjøre henne landskjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervjuet er først publisert i Dagsavisen 12. mai.

Nytt landsmøte – ny vegetarmiddag for delegatene. Hvorfor fortsetter dere å gjøre MDG til et parti for fåtallet?

– Hehe, er ikke frykten for vegetarmat veldig gammeldags da? De fleste som har vokst opp med pannekaker og tomatsuppe en gang i blant, har spist vegetarmiddag før. Og hvis det skal bli mat nok til alle på jorda i framtida, er det nok best om vi i fåtallet ikke fortsetter å fråtse så mye i kjøtt, så vi forsøker å leve som vi lærer.

Les også: Rødgrønne Oslo skal droppe engangsplast

Tåler ikke MDGs omdømme at det blir servert noen koteletter en gang i blant?

– Det finnes to typer kritikk av MDG: enten at vi lever som vi lærer, eller at vi ikke lever som vi lærer. En kotelett hadde nok gått helt fint. Det hadde vært verre om vi sluttet å mene at det må bli billigere å spise miljøvennlig ved å fjerne moms på frukt og grønt, eller øke prisen for kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er ribbe på julaften eksklusjonsgrunn?

– Ha ha, nei, da har jeg i så fall brutt vedtektene noen ganger.

I kveld er det «futt, fart og fest» under landsmøtet. Da blir det MGP for MDG?

– Ja, nå ble det slik at landsmøtet kræsjer med Melodi Grand Prix, så da har noen MGP-ildsjeler bestemt seg for å arrangere MGP på MDG. Forvirringen er total.

Men er MGP miljø- og klimavennlig? Burde dere ikke heller ha hørt på en strømløs visesanger?

– Kanskje vi får se begge deler i kveld? I fjor fikk vi en spontan jazzkonsert med piano og sang fra to av stortingskandidatene våre!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg vil si det så sterkt som at jeg elsker alle dere

I morgen skal MDG debattere hvordan dere ønsker at Norge skal være i 2048. Da er MDG 60 år. Hvordan har de første 30 vært?

– Vi var nok en slags «late bloomer» som nasjonalt parti, men fra 2013 og fremover har vi satt vårt stempel på norsk politikk. Vi har vist at vi evner å ta makt og styre i grønn retning i Trondheim, Oslo og andre kommuner, og vi har endret norsk klima- og oljedebatt på Stortinget for alltid. Først da Rasmus ble valgt inn fikk vi en reell debatt på Stortinget om at klimaet ikke tåler full fart i norsk oljeproduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du feiret eget 30-årsjubileum i fjor. Husker du lykkeønskningene eller ble de overskygget av «den daglige» sjikane og hets?

– Ja! Jeg synes faktisk det var litt skummelt å feire 30-årsdagen min og lurte på om jeg bare skulle la den forbigå i stillhet. Men jeg tok til slutt mot til meg og inviterte masse folk - og det ble en supergøyal fest! Overraskende nok var det ingen (av dem som pleier å hetse) fra kommentarfeltene som kom.

Les også: Lan i MDG: – Frp har en bypolitikk fra 1950-tallet

Får du fortsatt mange hatefulle ytringer?

– Det har ikke blitt noe mindre, og det går i bølger, men det er lettere å takle nå enn det var i starten. Det er bra at mediehusene har fokus på problemene med hatefulle ytringer på nett. Jeg har fått overveldende mange positive tilbakemeldinger etter at det ble mye oppmerksomhet om hetsen som jeg og mange andre politikere opplever. Jeg er utrolig takknemlig for alle som kommer med hyggelige kommentarer, både i virkeligheten og på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går holdt du åpningstale på landsmøtet. Er du ikke redd mer for hets og sjikane når du «stikker fram hodet» slik?

– Nei, vi kan ikke la mobberne stoppe oss. Jeg har stor respekt for at folk kan være uenig med meg og MDGs politikk, men jeg kommer ikke til å moderere meg fordi noen velger å hetse og true meg. Jeg er dessuten ganske sta, så da hjelper det ikke å prøve å skremme meg bort.

Hva slags oppslutning ville «Vi hater MDG»-partiet fått?

– De aller, aller fleste mennesker går ikke rundt og bare hater andre, så jeg tror navnet ville avskrekket de fleste. I Oslo støtter faktisk flertallet færre biler i byen og bedre tilrettelegging for fotgjengere og syklister. Jeg synes det er bra at De Grønne bidrar til å skape debatt om politikk og at vi har vist at vi gjennomfører det vi gikk til valg på. Når vi står overfor en samfunnsødeleggende trussel som klimaendringene, ville det jo vært litt rart om løsningene ikke skulle skape noe som helst debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva slags oppslutning vil MDG få ved lokalvalget neste år?

– I mange europeiske byer har søsterpartiene våre over 20 prosent oppslutning, så der har vi definitivt noe å strekke oss etter. MDG har gjennomført tiltak for bedre luft, bedre framkommelighet for fotgjengere, syklister og kollektivtransporten i rekordfart. For å fortsette utviklingen i Oslo, få trygge skoleveier, mer byliv, bedre kollektivtransport og flere grøntområder, trenger vi et sterkt MDG. På landsplan tenker jeg at målet vårt bør være å få 100 nye folkevalgte, komme i posisjon i alle de store byene og få den første grønne ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsvalget i fjor ble vel en gedigen nedtur for dere. Trenger MDG 30 år til for å bli en nasjonal maktfaktor?

– Nei, verden har ikke tid til å vente så lenge. Vi var faktisk et av partiene som vokste ved stortingsvalget. Jeg har stor tro på at vi kommer til å gjøre et brakvalg i 2019, og at vi kommer trygt over sperregrensa i stortingsvalget 2021. Da vil vi få inn en stor gruppe på Stortinget som kan sette makt bak miljøkrava, slik vi blant annet har gjort i Oslo.

Aps Raymond Johansen skal hilse MDGs landsmøte. Hvem er din favorittpolitiker utenfor MDG?

– Ehh, altså, Raymond er jo sjefen min, så jeg må vel nesten si ham? Han er kul og et forbilde også fordi han hadde den jobben jeg har da han var omtrent like gammel. Den jeg ser aller mest opp til sånn personlig, er Hadia Tajik.