London Citys borgermester i Oslo for å berolige om Brexit

I KONKURRANSEN: – Vi skal ikke drive et race mot bunnen, men beholde London Citys betydning som verdens viktigste finanssentrum, forsikrer borgermester Charles Bowman.
I KONKURRANSEN: – Vi skal ikke drive et race mot bunnen, men beholde London Citys betydning som verdens viktigste finanssentrum, forsikrer borgermester Charles Bowman. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som innehar et av verdens eldste embeter, reiser verden rundt for å bygge tillit til Londons finanssenter etter Brexit. Onsdag var turen kommet til Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finanssektoren i London City er utrolig viktig. Den genererer 72 milliarder pund i skatt hvert år. Den er en nasjonal juvel, europeisk juvel, global juvel.

Ordene kom fra den 619. oldermann og æres-borgermester i London City, Charles Bowman, da rådgivningsselskapet Deloitte Norge i samarbeid med den britiske ambassaden onsdag inviterte til debatt om Brexit og Londons framtid.

– Vi er overbevist om at London vil bevare sin betydning også etter Brexit, sa Bowman, som fungerer som ambassadør for finansmiljøet i London City og Storbritannia for øvrig.

På kort tid har han besøkt 29 land for å bygge opp tilliten til at finansmiljøet i City vil beholde sin globale lederstilling også etter at britene har forlatt EU, Brexit.

– Tillit på et bunnivå

– Våre kvaliteter er ikke lett å kopiere. Hvis noen kunne, ville de gjort det. Men det har ikke skjedd, konstaterte briten tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva mener han så om Storbritannias forhold til EU i framtida?

– Noen har foreslått EØS for Storbritannia etter Brexit, men vår statsminister utelukker det. Heller ikke finans- og tjenestesektor mener at vi kan bli en regelmottaker fra Brussel over lang tid, framholdt Lord Mayor of London.

– Global tillit er nå på et bunnivå. Jeg reiser rundt for å bygge tillit over hele verden, fortalte Bowman, som har vært ansatt hos en av Deloittes sterkeste konkurrenter, PwC.

Han understreker at finanssektoren ønsker en omfattende frihandelsavtale med EU med like solid regelverk på hver side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

London mot skatteparadis?

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network, ville vite om London kom til å lede an en konkurranse mot bunnen, med stadig lavere skatter, etter Brexit.

– Vi har sett at selskapsskatten globalt er halvert, samtidig som ulikhetene har økt, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ikke drive konkurranse mot bunnen. Vi har ingen intensjon om å bli et skatteparadis, forsikret borgermesteren.

– Ekstremt viktig for Norge

– Brexit har utløst usikkerhet. Vi representerer brukerne av tjenestene i London. Derfor er det som skjer i City så viktig, sa internasjonal direktør i NHO, Tore Myhre i en samtale med briten.

– City er ekstremt viktig for norske selskaper. Det er dit vi drar for å få finansiering og råd. Jeg er overbevist om at City vil forbli det viktigste finanssenteret også etter Brexit. Dere har ekspertisen og innovasjonen, sa Myhre.

– Storbritannia er vår største handelspartner, vår nærmeste allierte politisk og økonomisk. En av våre største bekymringene er at vi mister en alliert innad i EU, sa NHO-direktøren.

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sa seg enig i betydningen av Storbritannia og City for Norge.

– Hva er det vanskeligste nå? Manglende forutsigbarhet. Det er stressende for næringslivet og investorene. Derfor gjelder det å få på plass en løsning for forholdet til EU snarest mulig, sa Kreutzer.