Kåre Willoch: – Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv

<p>Kåre Willoch var statsminister mellom 1981-1986, Partileder i Høyre mellom 1970-1974, stortingsrepresentant mellom 1957–1989 og handelsminister 1963 og 1965–1970.</p>
Kåre Willoch var statsminister mellom 1981-1986, Partileder i Høyre mellom 1970-1974, stortingsrepresentant mellom 1957–1989 og handelsminister 1963 og 1965–1970. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Israels politikk får store deler av verden til å vende seg mot dem, advarer tidligere statsminister Kåre Willoch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingen av menneskene i Gaza har vært en katastrofe i lang tid, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H).

Hans sterke engasjement for palestinerne er kjent, men Israels harde maktbruk i Gaza kan få alvorlige konsekvenser også for Israel selv, mener høyre-nestoren.

– Israels oppførsel får ikke bare arabiske folk og stater til å gå mot dem, det store flertallet av medlemslandene i FN er mot dette. Israel bør dessuten merke seg at svært viktige verdensmakter som Kina og Russland er mot den opptreden de nå gjennomfører, sier Willoch.

Refses for hard voldsbruk

Både Russland og Kina har oppfordret Israel til å beherske seg og uttrykt bekymring for den harde voldsbruken fra israelsk side overfor ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.

Russland og Kina er vanligvis forsiktige med å kritisere det som kan anses som innenrikspolitiske forhold i andre land.

Også flere europeiske land har kommet med kritikk. Frankrikes president Emmanuel Macron har gått lengst i å kraftig fordømme Israel.

Sør-Afrika har kalt hjem sin ambassadør fra landet og Tyrkia har kalt hjem sine ambassadører fra både Israel og USA.

Les også: - Et selvsikkert Israel gjør hva de vil med USAs velsignelse

– En naturlig reaksjon

Palestinske demonstranter løper bort fra tåregass som israelske soldater har skutt mot dem på Gazastripen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Palestinske demonstranter løper bort fra tåregass som israelske soldater har skutt mot dem på Gazastripen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mandag ble 58 palestinere drept av israelske soldater. Åtte var barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour.

I tillegg ble over 2.000 palestinere såret, mange ble skutt på flere hundre meters avstand, ifølge NTB.

Både USA og Israel legger ansvaret for at så mange palestinere er blitt drept og såret, på Hamas som styrer Gazastripen. Det mener Willoch faller på sin egen urimelighet.

– Uansett hva man måtte mene om Hamas, så er det lett å forstå at håpløsheten og elendigheten befolkningen i Gaza lever i, fører til reaksjoner. At en innelåst befolkning demonstrerer er helt naturlig. Det er ikke et veldig originalt synspunkt, men en oppfatning store deler av verden deler, sier Willoch.

Les også: Kåre Willoch om krigen i 2014

Kurs mot katastrofe

En gutt holder et palestinsk flagg på Gazastripen. Dødstallet etter de blodige sammenstøtene er oppe i 59. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En gutt holder et palestinsk flagg på Gazastripen. Dødstallet etter de blodige sammenstøtene er oppe i 59. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det som derimot må vekke oppmerksomhet er den groteske voldsbruken fra israelske soldater, sier Willoch.

– Jeg er alvorlig redd for at den kurs Israel nå fører er en kurs mot katastrofe også for Israel. Det vil komme en situasjon der verden ikke lenger finner seg i dette, sier han.

FNs sikkerhetsråd skulle i går møtes til et hastemøte for å diskutere mandagens vold på Gazastripen. Men det var ikke ventet å komme noe resultat av møtet fordi vetomakten USA står på Israels side. Mandag sørget USA for å blokkere en oppfordring om en uavhengig etterforskning av volden, ifølge kilder til nyhetsbyrået AFP.

Kåre Willoch ledet fra 1981 til 1986 en Israel-vennlig regjering, men de senere årene har han vært blant de skarpeste kritikerne av Israels okkupasjon.

I 2011 mottok Willoch et «palestinsk pass», en utmerkelse fra det palestinske lederskapet for sitt mangeårige engasjement for deres sak.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden