Mektig sjialeder er trolig valgets store vinner i Irak

Den militante sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har vært en sentral skikkelse i Irak siden USA invaderte landet i 2003, men han har selv aldri stilt til valg. Sadr-bevegelsen ser likevel ut til å ha vunnet helgens valg på ny nasjonalforsamling i landet.
Den militante sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr har vært en sentral skikkelse i Irak siden USA invaderte landet i 2003, men han har selv aldri stilt til valg. Sadr-bevegelsen ser likevel ut til å ha vunnet helgens valg på ny nasjonalforsamling i landet. Foto: Karim Kadim / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den militante sjialederen Moqtada al-Sadr ser ut til å ha gått seirende ut av valget i Irak, til tross for at han selv aldri har stilt som kandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

44-åringen er overhode for den ene av de to mektige ayatolla-familiene i Irak, Sadr og Hakim, og han har millioner av tilhengere, først og fremst blant mange fattige sjiamuslimer i forstedene nord for Bagdad.

Sadrs mektige milits, Mahdi-hæren, var lenge de mest fryktede motstanderne for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Senere havnet militsen også i krig med irakiske regjeringsstyrker, før den ble oppløst etter en våpenhvile i 2008.

I 2014 dannet Sadr en ny milits, Saraya al-Salam, som var aktiv i kampen mot Den islamske staten (IS), som på det meste kontrollerte en tredel av landet.

Også denne militsen er nå offisielt oppløst, men alle vet at Sadr når som helst kan mønstre hundrevis om ikke tusenvis av svartkledde krigere.

Regjeringsmakt

Under valget i 2005 gikk Sadr-bevegelsen sammen med flere sjiamuslimske partier og dannet alliansen UIA, som fikk flertall i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sadr-bevegelsen sikret seg en plass i regjeringen til daværende statsminister Nuri al-Maliki, men to år senere endte det med brudd.

Sadr flyttet selv til Iran, men vendte tilbake i 2010. Det resulterte på nytt i regjeringsdeltakelse, om enn kortvarig.

Siden den gang har Sadr gradvis distansert seg fra Iran og i stedet styrket båndene til sunnimuslimske Saudi-Arabia. Tidligere har han også vist seg som en pragmatiker og dannet allianser med sunnimuslimske og kristne partier i Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk allianse

I helgens valg, som var det første siden IS ble nedkjempet, stilte Sadr-bevegelsen opp i spissen for alliansen Marsj mot reformer, som gjorde kamp mot korrupsjon til en av sine hovedsaker.

Alliansen ser ut til å ha vunnet i minst seks av landets 18 provinser og har også gjort et svært godt valg i flere andre.

Sadr stilte ikke selv som kandidat og kan derfor heller ikke lede noen regjering, men 44-åringen vil få en helt sentral rolle og styre fra sidelinjen framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en Twitter-melding tirsdag antydet han at alliansen vil søke bred støtte fra flere partier og danne en regjering av teknokrater, men det er uklart om han vil lykkes med dette.

Abadis tid er omme

Sadrs fremste sjiamuslimske rival, Erobrer-alliansen som ledes av Irans mangeårige allierte Hadi al-Ameri, gjorde også et godt valg, mens USA-støttede Haider al-Abadis tid som statsminister derimot ser ut til å være over.

Endelige resultater fra valget foreligger ikke, og det gjenstår derfor også å fordele de 329 plassene i nasjonalforsamlingen. Deretter vil det trolig følge uker, om ikke måneder, med tautrekking og hestehandel før en ny koalisjonsregjering kommer på plass.

Uansett hvordan den vil se ut, vil valget trolig bidra til å øke motsetningene mellom Bagdad og USA, som på det meste hadde 170.000 soldater i landet.