Sadr ny favoritt i valgopptellingen i Irak

Sjiapredikanten Moqtada al-Sadr er i ferd med å gjøre et godt valg i Irak, viser foreløpige tall. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Sjiapredikanten Moqtada al-Sadr er i ferd med å gjøre et godt valg i Irak, viser foreløpige tall. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr og kommunistene, som i flere år har demonstrert for politisk reform, leder i opptellingen etter lørdagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkommisjonen opplyser at al-Sadr leder an etter at resultatene fra 10 av landets 19 provinser er talt opp.

Ifølge AFP har alliansen til al-Sadr vunnet i seks av provinsene og ligger som nummer to i fire andre provinser. Ifølge nyhetsbyrået ser det ut til at statsminister Haider el-Abadi kun har vunnet i én provins.

En allianse av tidligere krigere i den sjiamuslimske militsen til Hashed al-Shaabi, som spilte en viktig rolle i kampen mot IS, har vunnet i fire provinser.

Lenger bak ligger visepresident Ayad Allawis sunnimuslimske liste og tidligere statsminister Nuri al-Maliki, som tapte sin stilling etter at IS invaderte Mosul.

Uansett utfall vil det trolig vente omfattende hestehandling med andre politiske krefter for å danne en regjering.

Frammøtet ved valget var rekordlavt, til tross for at landet er roligere enn på lenge etter at IS ble kastet ut av Mosul. Oppmøtet var bare på 44,5 prosent, det laveste siden den amerikanske invasjonen i 2003 som førte til at regimet til Saddam Hussein ble styrtet.

Mange i det krigsherjede landet er lei av den politiske eliten som i årevis har badet i korrupsjon og sekteriske rivalisering.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden