MDG-topp vil ha bedre sexundervisning

Arild Hermstad er ny talsperson for MDG.
Arild Hermstad er ny talsperson for MDG. Foto: Geir Olsen / NPK

Regjeringen må gjøre mer for å tøyle sextrakassering, sier MDGs nye nasjonale talsperson Arild Hermstad. Han retter pekefingeren mot unge gutter og menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en klar overvekt av menn blant dem som tråkker over grensen, både i historiene fra metoo-kampanjen, og i statistikken. Skal dette forebygges må seksualundervisningen styrkes, ikke minst blant unge gutter, sier Hermstad.

Landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne vedtok søndag en resolusjon mot seksuell trakassering og netthets. Partiet vil ha en lov mot digitale seksuelle krenkelser og en egen ombudsperson som skal redusere terskelen for å varsle om hatefull atferd.

Fakta om vedtak på MDGs landsmøte

* Under landsmøtet til 30-årsjubilanten Miljøpartiet De Grønne ble Une Aina Bastholm og Arild Hermstad valgt til nasjonale talspersoner. Et forslag om å forkorte partinavnet til De Grønne, falt.

* Partiet samlet seg om fem politiske resolusjoner. MDG går inn for å forby all engangsplast innen 2020 og utrede spørsmålet om legalisering og statlig omsetning av så vel lette som tyngre narkotiske stoffer.

* MDG vedtok også en resolusjon om naturfornyelse og ikke bare nanturbevaring, jaktforbud i en eller flere nasjonalparker samt en plan for 150.000 nye grønne, arbeidsplasser. Et element i denne planen er å gjøre det mer attraktivt å ansette lavtlønte ved å kutte i arbeidsgiveravgiften.

* MDG samlet seg også om en uttalelse om seksuell grensesetting i forbindelse med metoo-kampanjen.

– Kvinner og minoriteter er mest utsatt for diskriminering, hets og hatretorikk på nett. Slik hatretorikk kan føre til voldelige handlinger og i det siste har vi sett et skred av overgrep på nett, sier Hermstad.

– Demokratisk problem

– Slik netthets er ikke bare et likestillingsproblem, men også et alvorlig demokratisk problem, fortsetter han.

Styrket seksualundervisning, som skal starte allerede i barnehagen, er et hovedgrep i MDGs plan mot seksuell trakassering. Undervisningen skal basere seg på «en bredere forståelse av seksuell grensesetting samt kjønnsroller satt i sammenheng med dagens pornografiindustri», fastslår partiet.

Saken fortsetter under bildet

Les også: Arild Hermstad ny mannlig talsperson i Miljøpartiet De Grønne

Miljøbyråd i Oslo kommune Lan Marie Berg og byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen danser under MDG landsmøte i Oslo fredag kveld. \ Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Miljøbyråd i Oslo kommune Lan Marie Berg og byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen danser under MDG landsmøte i Oslo fredag kveld. \ Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil utrede statlig narkosalg

MDG ønsker også å utrede mulighetene for statlig regulert omsetning av narkotika og åpner for legalisering av rusmidler som i dag er ulovlige.

– Alternativet til regulert omsetning og statlig kontroll er fullt frislipp på et svart og kriminelt marked. Vi må gjøre noe med den organiserte kriminaliteten og klare å få kontroll på dødelige stoffer, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

MDG har allerede programfestet at ulike modeller for strengt regulert omsetning av lettere rusmidler skal utredes. Søndag gikk partiet inn for å utrede om også tyngre rusmidler skal selges i statlig regi.

– Det er en grunn til at vi regulerer salg av sprit og pengespill. Det er på høy tid at vi gjør det samme med andre rusmidler, sier Hermstad.

Resolusjonen som ble vedtatt søndag slår ellers fast at regjeringens rusreform er for svak. MDG mener mandatet bør utvides og at spørsmålet om legalisering og regulering av illegale rusmidler også bør vurderes i arbeidet med reformen.

Stående applaus for Ap-Raymond

Oslos byrådsleder Raymond Johansen ble hilst med stående applaus da han for første gang hilste landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne søndag.

– Hadde noen sagt til meg da jeg var partisekretær i Arbeiderpartiet at jeg skulle stå her, da hadde jeg sagt at de var skikkelig ute å sykle. Men etter to og et halvt år med byrådssamarbeid i Oslo føles det helt rett, sa Johansen fra talerstolen.

At noe er endret i norsk politikk, ble synliggjort da Venstre-leder Trine Skei Grande for to helger siden hilste landsmøtet til Fremskrittspartiet. At en framstående representant fra det som i MDG-sammenhenger blir kalt petroholiker-partiet Ap skulle bli møtt med jubel og applaus av De Grønne, var inntil nylig like utenkelig.

– Vi hadde kanskje mer til felles enn noen av dere trodde, konkluderte Johansen før han pekte på en rekke lokale miljø- og klimatiltak og slo fast at det nå er kjøttfri mandag i Oslo rådhus.

Les også:

Une Aina Bastholm gjenvalgt som MDG-topp

MDG beholder navnet

MDG vil forby engangsplast

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden