Israel stenger grenseovergang til Gazastripen

Palestinske demonstranter kaster stein i retning de israelske soldatene ved tungt bevoktede grensa fredag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix
Palestinske demonstranter kaster stein i retning de israelske soldatene ved tungt bevoktede grensa fredag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Israel stenger den eneste grenseovergangen for transport av drivstoff, mat og andre varer til Gazastripen. Årsaken er hærverk fra palestinere, ifølge hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kerem Shalom-overgangen vil forbli stengt inntil de omfattende skadene er reparert, opplyser forsvarsminister Avigdor Lieberman lørdag.

Palestinere, som deltok i de ukentlige protestene mot Israel, anklages for å ha satt fyr på en drivstoffrørledning og et transportbånd på den palestinske siden av overgangen. Den israelske siden av grenseovergangen ligger flere hundre meter unna og var urørt.

Gaza-terminalen for import av drivstoff er «fullstendig ubrukelig» som følge av ødeleggelsene, ifølge hæren. Overgangen er den eneste veien inn fra Israel for diesel til generatorene som sykehus og andre viktige institusjoner er avhengig av.

«Kollektiv straff»

På Gazastripen møtes derfor hærverket mot drivstoffterminalen med bekymring.

– Noen bensinstasjoner har lagre som holder i kanskje en dag eller to, så krisen vil begynne mandag eller tirsdag hvis grenseovergangen forblir stengt, sier en bensinstasjonseier til nyhetsbyrået Reuters.

Komiteen som arrangerer de palestinske protestene fordømmer stengingen og kaller det kollektiv avstraffelse, skriver den israelske avisa Haaretz. Komiteen kritiserer også demonstrantene som ødela infrastrukturen, og gjentar at protestene må være ikkevoldelige.

Over 2 millioner mennesker bor i den palestinske enklaven, som er på størrelse med Hamar kommune. Gazastripen er uten elektrisitet store deler av døgnet, fattigdommen er stor og arbeidsledigheten skyhøy.

Kritikk

Siden fredagsprotestene langs grensa til Gazastripen startet 30. mars, er 53 palestinere drept, blant dem minst 41 demonstranter.

Fredag åpnet israelske soldater igjen ild mot demonstrantene. Én palestiner ble drept og 176 skutt og såret, deriblant en 16 år gammel gutt som ble skutt i hodet, ifølge helsepersonell.

Israel har fått kraftig internasjonal kritikk for å skyte mot ubevæpnede demonstranter. Men Israel forsvarer soldatenes fremferd, påberoper seg retten til selvforsvar, påpeker at demonstrantene kaster stein og mener palestinerne truer grensa.

Mange av ofrene er skutt på flere hundre meters hold.

Masseprotest mandag

Mandag ventes titalls tusen palestinere å delta i nye demonstrasjoner langs grensa, i protest mot flyttingen av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Islamistbevegelsen Hamas er med på å arrangere protestene, men demonstrasjonene er drevet fram av stor desperasjon i befolkningen. De aller fleste innbyggerne nektes å reise ut av Gazastripen, og den strenge blokaden har rasert økonomien.

Israel begrunner enklaven med sikkerhetshensyn. Hamas har styrt Gazastripen siden 2007 etter å ha vunnet valget i de palestinske områdene året før.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden