Labert frammøte under valget i Irak – sikkerhetstiltak opphevet

Tidligere statsminister Nouri al-Maliki har akkurat avlagt stemme i den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Tidligere statsminister Nouri al-Maliki har akkurat avlagt stemme i den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hittil lave oppmøtet under valget i Irak har fått regjeringen til å lette på sikkerhetstiltakene, i et forsøk på å lokke flere velgere til urnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske myndigheter frykter fremdeles angrep fra ekstremistgruppa IS når millioner av irakiske velgere skal delta i det første valget siden regjeringen erklærte seier over ekstremistgruppa.

For å hindre angrep hadde myndighetene på forhånd lagt ned forbud mot sivile biler og busser i alle landets provinser, men dette ble opphevet få timer etter at valglokalene åpnet som følge av det relativt lave frammøtet i Bagdad.

Forbudet trådte i kraft ved midnatt fredag, men mange velgere klaget over at de måtte gå over 4 kilometer til valglokalet.

I tillegg til kjøretøyforbudet er både grenseoverganger og alle landets flyplasser stengt under valget.

Frykten for terror er stor, etter at IS varslet at valglokalene vil være «mål for deres sverd». I forrige uke tok de dessuten ansvaret for drapet på en politiker som skulle vært kandidat i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen klar favoritt

Etter en flere uker lang valgkamp er det ingen statsministerkandidat som peker seg ut som favoritt.

Statsminister Haider al-Abadi håper å fortsette, men han møter hard motstand fra flere kandidater fra partier som har et nærere forhold til Iran enn Abadis parti.

Abadis tilhengere gir ham æren for at Irak greide å slå tilbake IS i Nord-Irak, og også for å ha hindret kurderne i å innlemme oljebyen Kirkuk i sitt selvstyrte område i nord.

Men til tross for militær framgang sliter Irak økonomisk – noe som skyldes både fall i oljeprisen, omfattende korrupsjon og flere år med politisk lammelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjialeder utfordrer Abadi

Abadis argeste konkurrent anses å være eksstatsminister Nouri al-Maliki og en allianse med sterke bånd til landets mektige paramilitære styrker, der de fleste medlemmene er sjiamuslimer.

Alliansens statsministerkandidat Muqtada al-Sadr har stått i spissen for flere voldsomme protester de siste årene. Sjia-predikanten har vært en populær figur i Irak siden USA invaderte landet og Saddam Hussein ble styrtet i 2003. Al-Sadr samlet raskt tusenvis av tilhengere til en politisk bevegelse om sin egen militære enhet, og nå går han til valg på å bekjempe korrupsjon og bedre de offentlige tilbudene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilhengere av al-Sadr er har flere ganger havnet i væpnet konflikt med de amerikanskledede koalisjonsstyrkene i landet.

Les også: Irakiske styrker skal ha pågrepet fem IS-ledere

– Bedre framtid

Omkring 7.000 politikere, deriblant 2.011 kvinner, stiller som kandidater til nasjonalforsamlingens 329 seter. Det er nasjonalforsamlingen som igjen utnevner en president og en statsminister.

I sin siste tale før valgdagen, lovet statsminister al-Abadi en bedre framtid for det irakiske folket.

– Vi har bestått vår prøve. Nå bedrer også økonomien seg. Oljeprisene stiger, og investeringer vil komme, sa statsministeren.

Omkring 24,5 millioner irakere er berettiget til å stemme. Valglokalene åpnet klokka 7 lørdag morgen lokal tid, og de stenger klokka 18 – det vil si kl. 17 norsk tid. Det endelige resultatet ventes søndag.

Lørdagens valg blir det fjerde i rekken siden Saddam Hussein ble styrtet i 2003. For aller første gang skal Irak teste et elektronisk valgsystem.

Les også: SOHR: Minst elleve iranere drept i Israels angrep i Syria