Bondeforhandlerne tar helgen til hjelp

Departementsråd Leif Forsell, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. Regjeringens tilbud til bøndene har en ramme på 1 milliard kroner, hvorav 670 millioner bevilges over statsbudsjett. Bøndenes krav er på 1,83 milliarder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Departementsråd Leif Forsell, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. Regjeringens tilbud til bøndene har en ramme på 1 milliard kroner, hvorav 670 millioner bevilges over statsbudsjett. Bøndenes krav er på 1,83 milliarder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bondeorganisasjonene og staten møtes flere ganger denne helgen for å forhandle videre i jordbruksoppgjøret. Men troen på en snarlig løsning er liten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene ble innledet tirsdag, og fristen for enighet utløper først ved midnatt 16. mai. At partene kan bruke tre dager neste uke på å forhandle seg ferdig, gjør forventningene små om en avklaring i helgen.

Helgen er satt av til direkte samtaler mellom Bondelagets leder Lars Petter Bartnes og Småbrukarlagets Merete Furuberg på den ene siden og statens forhandlingsleder Leif Forsell på den andre. Partene møttes fredag og nye samtaler vil finne sted lørdag og søndag.

Spørsmålet om markedsbalansen, altså hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt, er blant flokene som må låses. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.

I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.

Les også:

KrF og Venstre har bondefanget bonden i Frps garn

EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden