Israelske soldater åpner ild mot palestinere i Gaza-protest

Palestinske demonstranter drar et brennende bildekk under en demonstrasjon nær grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix
Palestinske demonstranter drar et brennende bildekk under en demonstrasjon nær grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Minst 36 palestinere skal så langt være såret på grensa til Gazastripen, der israelske soldater har åpnet ild mot demonstranter for sjuende fredag på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden er kritisk for fire av de sårede, deriblant en 16 år gammel gutt som ble skutt i hodet, opplyser lokalt helsepersonell.

Blant ofrene er også to journalister og en helsearbeider som ble truffet direkte i beina av tåregassgranater, ifølge DPA. En av dem er en fotograf som jobber for det tyske nyhetsbyrået.

30 mennesker er skadd etter å ha pustet inn tåregass, opplyser palestinske Røde Halvmåne til den israelske avisa Haaretz.

Flere tusen palestinere har de sju siste ukene protestert langs det tungt bevoktede grensegjerdet flere steder på Gazastripen. De krever blant annet at palestinske flyktninger som ble drevet fra sine hjem i 1948, får vende tilbake til det som i dag er Israel.

Barn drept

Minst 53 palestinere er drept i protestene, mens nesten 2.000 er såret av israelske skudd.

Israel har høstet sterkt internasjonal kritikk for å skyte med skarpt mot ubevæpnede demonstranter, og to pressefotografer og flere barn er blant de drepte.

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Israel har sagt at islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, forsøker å angripe grensegjerdet og har som mål å angripe israelere.

De aller fleste demonstrantene har holdt seg på flere hundre meters avstand, men mange har blitt drept i det de har våget seg nærmere gjerdet.

Okkupert

Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 2 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem er registrert som flyktninger eller etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet i 1948.

Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men i 2005 trakk israelske bosettere og soldater seg ut av enklaven.

Israel kontrollerer imidlertid luftrommet og kysten utenfor Gazastripen, samt grensa med unntak av Rafah-overgangen til Egypt. FN ser derfor fortsatt på området som okkupert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden