Ekspert: Iran og Israel nærmer seg bristepunktet

Se video: Israel-ekspert: – Tydelig at Israel og Iran er på kollisjonskurs.

Konflikten mellom Israel og Iran går mot en åpen militær konfrontasjon. Vi nærmer oss bristepunktet, sier analytiker Heiko Wimmen i ICG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Israelerne tror de står overfor en marerittaktig situasjon der Iran er på frammarsj i Syria, med hensikt om å starte en krig som vil bety slutten for Israel, sier Nicholas Heras i Center for a New American Security.

20 raketter fra det Israel mener var iranske styrker ble avfyrt mot israelske stillinger på de okkuperte Golanhøydene natt til torsdag. Fire av rakettene ble skutt ned, resten landet i Syria, og ingen israelere ble såret.

Midtøsten-ekspert Anders Persson ved Universitetet i Lund mener Iran ikke lenger har insentiv til å avstå fra å angripe Israel, som er en av USAs nærmeste allierte, etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran.

– Jeg tror dette er en måte for Iran å svare på det som har skjedd den siste tiden, men det på en så begrenset måte at det ikke skal lede til en større konfrontasjon, sier Persson.

Et bestemt Israel

Den israelske hæren angrep flere titall militærmål i Syria kort tid etter rakettangrepet – mål som ifølge Israel er iranske. Det israelske angrepet blir omtalt som den største israelske militæraksjonen i nabolandet siden krigen i 1973.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 23 soldater drept i de israelske angrepene, 18 av dem utlendinger. Syriske myndigheter har opplyst at tre personer ble drept og to såret, uten å opplyse om noen av dem var iranere.

– Israel er fast bestemt på å konfrontere Iran i Syria og drive dem ut av landet, spesielt fra posisjoner nær Israels grense og Golanhøydene, sier Persson.

Situasjonen mellom Iran og Israel er ikke bare betent, men også preget av motstridende påstander. Aktivistene i SOHR sier det var Israel som først angrep Syria også natt til torsdag. Syriske statsmedier melder at den regimekontrollerte byen Baath ble bombardert fra Golanhøydene før rakettene gikk andre veien.

Flere medier skriver at Israel har stålsatt seg for iranske rakettangrep som svar på det israelske luftangrepet 9. april mot flybasen T4 i Syria, der sju iranere ble drept.

Russland med nøkkelrolle

Iranske myndigheter har ikke kommentert angrepene mot Golanhøydene, og analytikere i Teheran hevder rakettangrepet ble utført av syriske styrker.

– Hva enn som foregår i Syria skjer under syrisk kommando. Israelerne vil gjøre dette om til en Israel-Iran-greie, noe det ikke er. De vil bare fremprovosere en situasjon for å drepe syrere og iranere som kjemper mot IS og al-Qaida, sier analytiker Mohammed Marandi som deltok i det iranske atomforhandlingsteamet.

EU har bedt partene beherske seg, vise tilbakeholdenhet og unngå enhver opptrapping. Flere eksperter mener imidlertid at nøkkelen til å unngå en større konfrontasjon ligger i Moskva, som har tette bånd til både Teheran og Tel Aviv.

– Med mindre Russland stepper inn, og fungerer som en megler mellom Israel og Iran, er faren for en eskalering stor, sier Heras i Center for a New American Security.

Samtidig hevder analytikeren Yossi Mekelberg i den London-baserte tankesmia Chatham House at det israelske angrepet "sannsynligvis ble utført med Russlands tause samtykke".

– Russland ønsker ikke at Iran får for mye makt og innflytelse i Midtøsten, sier han.

Nær bristepunktet

Begge partene har forsøkt å hevde at sammenstøtene har avslørt den andres svakheter. Flesteparten av rakettene fra Syria penetrerte Israels "Iron Dome" og traff flere nøkkelmål, inkludert en rekke etterretningsbygninger, hevder Marandi.

Men den israelske brigadegeneralen Nitzan Nuriel, tidligere direktør i Israels kontraterrorbyrå, hevder rakettene ble skutt ned.

– Nå er ballen på iransk side. De bestemmer om de vil eskalere konflikten eller innse at de ikke klarer å utføre flere handlinger mot oss, sier Nuriel.

Analytiker Heiko Wimmen i International Crisis Group advarer mot utviklingen mellom landene.

– Iran og Israel utøver kunsten å føre politikk til randen av krig. Vi nærmer oss bristepunktet, sier han.

SE VIDEO: Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært