New York Times: Trump har fortalt Macron at han vil trekke USA fra Iran-avtalen

Følg president Trumps tale direkte i videoen over fra ca. kl 20.00.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump kommer til å trekke USA ut av atomavtalen med Iran. Det skal han ha fortalt sin franske kollega Emmanuel Macron tirsdag. Det avvises i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske storavisen New York Times har sine opplysninger fra en kilde som er orientert om telefonsamtalen mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Trump tirsdag.

Det avviser kilder i det franske presidentpalasset, melder nyhetsbyrået Reuters.

De sier president Donald Trump ikke ga noen indikasjon på hva som skjer med Iran-avtalen da han snakket med Emmanuel Macron.

USA forbereder seg nå på å gjeninnføre alle de sanksjonene som ble lettet på i henhold til atomavtalen – og i tillegg innføre ytterligere økonomiske straffetiltak, fremholder New York Times sin kilde.

En annen kilde med nær kjennskap til forhandlingene om å redde avtalen, sier samtalene falt sammen da Trump insisterte på klare begrensninger på Irans produksjon av atombrensel etter 2030. Den nåværende avtalen opphever disse begrensningene, skriver New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har lenge truet med å vrake avtalen, og han har varslet en uttalelse tirsdag klokken 20 norsk tid.

Dersom Donald Trump trekker USA fra Iran-avtalen kan det får store konsekvenser. Videoen under forklarer hva Iran-avtalen går ut på.

«Sinnssyk avtale»

Hvis Trump gjør alvor av å trekke seg fra atomavtalen med Iran, risikerer han å bringe USA på kollisjonskurs med landets europeiske allierte. Samtidig oppfyller Trump i så fall et av sine viktigste valgløfter.

– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han hadde besøk av Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis han skroter avtalen, risikerer Trump også økt spenning i forholdet til Russland og Kina, som begge er parter i overenskomsten.

Obamas store seier

Avtalen om Irans omstridte atomprogram ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran i 2015. Avtalen var en av Trumps forgjenger Barack Obamas viktigste utenrikspolitiske seirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet var å fjerne mistanken om at Iran i hemmelighet prøvde å utvikle atomvåpen – noe iranske myndigheter gjentatte ganger har benektet. Regimet i Teheran godtok større begrensninger på sitt atomprogram, i bytte mot opphevelse av sanksjoner.

Atomavtalen støttes i dag av et nærmest samlet verdenssamfunn. Men det finnes tre viktige unntak: Irans regionale rivaler Saudi-Arabia og Israel, og USAs president Donald Trump.