Opposisjonsleder valgt til statsminister i Armenia

Opposisjonsleder Nikol Pasjinian er valgt til ny statsminister i Armenia etter forrige ukes voldsomme protester. Foto: AP / Sergej Grits / NTB scanpix
Opposisjonsleder Nikol Pasjinian er valgt til ny statsminister i Armenia etter forrige ukes voldsomme protester. Foto: AP / Sergej Grits / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Armenias nasjonalforsamling har valgt opposisjonslederen Nikol Pasjinian til ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

59 representanter stemte for Pasjinian, mens 42 stemte mot.

Hans motstandere, Det republikanske partiet, har imidlertid fortsatt flertall i nasjonalforsamlingen.

Russlands president Vladimir Putin var kjapt ute med å gratulere Pasjinian etter at resultatet ble kjent.

I en uttalelse sier Putin at han tror opposisjonslederen «vil muliggjøre en videre styrking av et vennskapelige, alliert forhold mellom våre to land».

Pasjinian har tatt til orde for en utenrikspolitikk som opprettholder Armenias tradisjonelt sett nære forhold til Russland.

Titusener av demonstranter har den siste uka lammet Armenias hovedstad Jerevan, og onsdag toppet det hele seg med en generalstreik.

Bakgrunnen var at et flertall i nasjonalforsamlingen hindret at Nikol Pasjinian ble utnevnt til statsminister 1. mai, til tross for at han var eneste kandidat.

Demonstrasjonene fikk de folkevalgte til å varsle en ny avstemning, og Pasjinian avblåste protestene da dette ble klart. Det republikanske partiet lovet å støtte Pasjinians kandidatur dersom opposisjonslederen sørget for at situasjonen forble rolig.