Helleland: Norske foreldrepenger styres ikke fra Brussel

<p>Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener at en av verdens beste ordninger med foreldrepenger ikke skal styres fra Brussel.</p>
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener at en av verdens beste ordninger med foreldrepenger ikke skal styres fra Brussel. Foto: NTB scanpix

Den norske foreldrepengeordningen skal ikke styres fra Brussel, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen avviser ESAs vurdering om at ordningen med foreldrepenger omfattes av likestillingsdirektivet.

– Brussel skal ikke styre den norske foreldrepengeordningen, sier Helleland etter at det mandag ble klart at EØS-tilsynet ESA løfter feiden om likestilte foreldrepenger inn for EFTA-domstolen.

ESA mener at de norske reglene om at far kun har rett på foreldrepenger dersom mor arbeider eller studerer, bryter med likestillingsdirektivet.

For og mot

Helleland sier til NTB at hun, i den norske debatten om hvordan politikerne kan legge til rette for et mer likestilt foreldreskap, ser argumenter både for og mot endringer i foreldrepengeordningen.

– Jeg er i gang med å se på oppfølging av barnefamilieutvalget, som har sett på ulike støtteordninger for familiene. Min holdning er at det må være opp til norske myndigheter, ikke ESA, å bestemme hvilke vilkår som skal være oppfylt for å få foreldrepenger i Norge, sier hun.

Ingen rettighet

Barne- og likestillingsministeren slår fast at Norge har en av de rauseste ordningene i verden.

– De fleste land er ikke i nærheten av vår ordning. Og jeg registrerer at ESA er enig med oss i at det ikke er en plikt etter EØS-avtalen å tilby foreldrene foreldrepenger. Det er et perspektiv som er greit å ha med seg, sier Helleland.

En likestilt rett til foreldrepenger er anslått å koste 800 millioner kroner i året. På spørsmål om det er aktuelt å gå løs på kontantstøtten for å innfri ESAs krav, sier Helleland:

– Regjeringen, med Høyre, Frp og Venstre, ønsker å ivareta familienes valgfrihet og fleksibilitet i barnets første leveår. Vi har derfor ingen planer om å fjerne kontantstøtten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden