Erdogans utfordrer vil gjøre presidentpalasset om til skole

Parlamentarikeren Muharrem Ince stiller som presidentkandidat for Det republikanske partiet (CHP) i valget 24. juni. Foto: Ziya Koseoglu / AP / NTB scanpix
Parlamentarikeren Muharrem Ince stiller som presidentkandidat for Det republikanske partiet (CHP) i valget 24. juni. Foto: Ziya Koseoglu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Presidentpalasset i Ankara bør gjøres om til et utdanningssted for Tyrkias mest begavede elever, mener opposisjonens presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil gi palasset til de smarteste barna i dette landet. Jeg vil gjøre det til et senter for elever som får stipender, sa Muharrem Ince i en tale til tilhengere på en idrettsarena i den tyrkiske hovedstaden fredag.

Ince tilhører Tyrkias største opposisjonsparti, Det republikanske partiet (CHP), og er selv utdannet lærer. Fredag ble det klart at han blir Erdogans hovedutfordrer i valget 24. juni.

Presidentpalasset i Ankara har 1.150 rom og sto ferdig i 2014. Det er Erdogan som har sørget for å få det bygget.

Ince er en veteran i nasjonalforsamlingen, kjent for sin kraftfulle og lidenskapelige retorikk. Partiet nominerte Ince siden partileder Kemal Kiliçdaroglu ikke ville stille. Ince har for øvrig også utfordret Kilicdaroglu til partiledervervet, men har tapt begge gangene.

– Den 24. juni vil jeg, hvis Gud vil, bli president etter folkets ønske, sier Ince.

Aktuelt: Stor økning i antall flyktninger som ankommer Hellas fra Tyrkia

CHP er et sekulært, sosialdemokratisk parti. Det ble stiftet av Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk.

Ince har også lovet å tilbakestille en reform som innebar at presidenten fikk mer makt på bekostning av regjeringen og statsministeren.

Analytikerne mener Ince er et godt valg, gitt at partilederen ikke kan stille.

– Muharrem Ince er den beste kandidaten CHP kunne valgt, spesielt med tanke på å mobilisere partiets velgerbase, sier Sinan Ülgen, sjef for Senteret for økonomi og utenrikspolitikk ved Carnegie Europe til AFP.

– Han vil sørge for stor valgdeltakelse blant CHP-velgere på valgdagen, sier han videre.

Aktuelt:

Tyrkia har hentet 80 Gülen-tilhengere fra 18 land

Stadig tettere samarbeid mellom Tyrkia og Russland

Tyrkia deporterer hundrevis av afghanske migranter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden