Navarsete mener hennes varslersak er elendig håndtert - får kritikk av Sp-topp

– Elendig, mener Liv Signe Navarsete (Sp) om hvordan hennes varsel om en trakasserende melding er blitt håndtert. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix
– Elendig, mener Liv Signe Navarsete (Sp) om hvordan hennes varsel om en trakasserende melding er blitt håndtert. Foto: Ole Martin Wold, NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senterpartiets håndtering av hennes varsel om en trakasserende melding er elendig, mener tidligere partileder Liv Signe Navarsete. Sp-topp Jenny Klinge mener Navarsete bommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navarsete skriver på Facebook torsdag at hun håper saken vil bli stående som et symbol på hvordan varsler ikke skal håndteres.

– Jeg har kommet i en situasjon som mange andre jenter og kvinner har vært i. Jeg har varslet, og ikke noen verdens ting kommer ut av det bortsett fra en megatøff tid for deg selv, skriver hun etter at Senterpartiets sentralstyre torsdag behandlet den trakasserende meldingen hun mottok for to år siden.

– Tror ikke at den elendige håndteringen Trygve (Slagsvold Vedum) og Marit (Arnstad) sto for etter varslingen vil gjenta seg, men la dette stå som et symbol på hvordan en varsling ikke skal håndteres, skriver den nå sykmeldte stortingsrepresentanten.

Bakgrunn: Sexmeldingen til Navarsete utløser ingen sanksjoner fra Senterpartiet

– Ingenting skjedde

Navarsete understreker at hun ikke selv har gått til mediene, slik noen har antydet.

– Jeg varslet partiledelsen, ingen ting skjedde, og nå bruker politiet den lange tiden som et argument for ikke å gjøre noe, skriver hun.

Navarsete takker for blomster og støttende meldinger og slår fast: Vi er kvinner, vi er mange og vi gir oss ikke.

SISTE: Borten Moe tilbake som Sp-nestleder

Meldingen «Vi har lyst på fitta di» ble sendt til Navarsetes meldingstjeneste en nattetime for to år siden fra en mobiltelefon som befant seg på en hytte der ti menn var samlet til fest. Samtlige nekter for å ha sendt meldingen og for å ha kunnskap om hvem som sendte den. Blant deltakerne var nestleder Ola Borten Moe og hans tidligere rådgiver, nå ordfører Ivar Vigdenes.

Aktuelt: Hevder Ola Borten Moe forsøkte å stanse varsel: – Fikk melding om at jeg var sexy på TV

Sp-topp kritiserer Navarsete

– Det er kjempebra at Ola nå kommer tilbake. Partiet har forsøkt å finne en løsning, men nå er vi kommet til et punkt hvor vi må avslutte saken og gå videre. Vi skal komme oss videre med Ola Borten Moe, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til ABC Nyheter.

Senterpartiets Jenny Klinge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Senterpartiets Jenny Klinge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hun mener det er åpenbart at saken er gjort større enn den er.

– Det er åpenbart at saken er overdrevent eksponert. Jeg sier ikke at det ikke var grunn til å varsle om saken, men det er viktig for alle som kan bli offer for hendelser at reaksjonene på små saker ikke blir like stor som på store og mer alvorlige saker. Det vil føre til at de som burde varslet om små saker, kvier seg for å varsle. Når reaksjonene på de minst grove sakene blir like stor som de grove, mister vi mulighetene til å få inn de mindre varslene, sier Klinge.

– Mener du dette er en liten sak?

– Det er en sak som er stor nok til å varsle, fordi det er sendt en grov, idiotisk tekstmelding. Jeg vil ikke bagetallisere denne saken.

Klinge retter likevel kritikk mot Liv Signe Navarsete. Hun forstår ingenting av Facebook-meldingen torsdag.

– Jeg forstår ingenting av kritikken fra Navarsete. Jeg skjønner at hun kunne ønsket en større reaksjon tidligere, og vi kan diskutere om det ble tatt alvorlig nok for to år siden, men hele samfunnet har fått en oppvåkning etter metoo.

– Bør ikke dra saken lenger

– Vi kan ikke forvente at denne saken skulle blitt likt behandlet for to år siden som den blir i dag. Vi må forholde oss til at det er et før og etter metoo. Saken kom ikke opp fordi håndteringen var dårlig, den er kommet opp på grunn av metoo. Håndteringen etter den kom opp er det viktige. Partiledelsen bør dømmes etter hvordan de har håndtert den da den kom opp på ny, sier stortingsrepresentanten, og avslutter:

– Nå bør vi gå videre og ikke dra saken lenger.

Bakgrunn: Sexmeldingen til Navarsete utløser ingen sanksjoner fra Senterpartiet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden