Malaysias opposisjonsleder etterforskes for falske nyheter

Opposisjonsleder Mahathir Mohamad, her i Langkawi. Foto: AP / NTB scanpix.
Opposisjonsleder Mahathir Mohamad, her i Langkawi. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Malaysias opposisjonsleder Mahathir Mohamad etterforskes for å ha spredd «falske nyheter» da han påsto at flyet hans ble sabotert, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten kommer bare dager før det som ventes å bli et jevnt valg i Malaysia, der den 92-årige tidligere statsministeren ses på som den største utfordreren til sittende statsminister Najib Razak.

I det valgkampen ble sparket i gang i helgen, hevdet Mahathir at noen hadde forsøkt å sabotere et fly han hadde chartret for å hindre ham i å dra til øya Langkawi, der han formelt skulle registrere seg som kandidat i valget. Han kom seg til slutt til Mahatir med et annet fly.

Både luftfartstilsynet og charterselskapet har i ettertid avvist anklagene om sabotasje, og sagt at det var et teknisk problem med flyet.

Ifølge politiet i Kuala Lumpur er Mahathir nå anmeldt for å spre «falske nyheter» etter sabotasjepåstanden. Lokale medier skriver at det er en gruppe som støtter Najibs parti som har anmeldt Mahathir.

– Vi har innledet etterforskning mot Mahathir i tråd med loven mot falske nyheter. Vi kommer til å gjennomføre en normal etterforskningsprosess, sier politisjef Mazlan Lazim i Kuala Lumpur.

En ny kontroversiell lov i Malaysia gjør det forbudt å spre falske nyheter. Kritikerne mener loven er et forsøk på å bringe Najib-kritikere til taushet før valget. Ifølge loven kan det å spre «delvis eller helt falske nyheter» straffes med opptil seks års fengsel eller bøter.

Tidligere denne uka ble en dansk mann dømt til en ukes fengsel for å spre falske nyheter i Malaysia. Det var den første dommen etter at den nye loven ble innført.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden