Rødt større enn både Venstre og KrF

– Vi er kommet for å bli, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Vi er kommet for å bli, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil være helt avhengig av Rødt for å kunne overta makten, viser Vårt Lands siste meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Norstats måling for Vårt Land tatt opp i slutten av april får venstresiden flertall på Stortinget. Årsaken er at både KrF og Venstre havner under sperregrensen. Begge partiene får en oppslutning på 3,7 prosent. Samtidig holder Rødt seg over sperregrensen. Selv om partiet står på stedet hvil på 4 prosent, kaprer Rødt mandatene Ap, SV og Senterpartiet er avhengige av for å få flertall til regjeringsmakt.

– De som trodde at Rødt var et blaff eller «one-man-show», har undervurdert oss. Vi er kommet for å bli, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Vårt Land.

Høyre er fortsatt det største partiet med 26,4 prosent (+1,1). Arbeiderpartiet henger etter med 24 prosent og får en liten nedgang på 0,3 prosentpoeng. Frp står på stedet hvil med 15,4 prosent (-0,1).

Valgforsker Svein Erik Tuastad tror den relativt høye oppslutningen Rødt, SV og Sp har for tiden kan være med på å dra Ap mot venstre og gjøre at partiet dropper flørtingen med sentrumsvelgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap vil sannsynligvis fremstå som mer radikalt ettersom de må vinne tilbake velgere som er tapt til de andre venstrepartiene, sier Tuastad, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Mandatfordelingen gir 86 mandater til partiene som står til venstre og kunne dannet et parlamentarisk grunnlag for en regjering ledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ap får 45 stortingsplasser, mens Rødt og SV får 20 til sammen, som er like mange som Senterpartiet får. I tillegg får MDG ett mandat som de har i dag.

For de øvrige partiene er oppslutningen slik: KrF 3,7 (-1,1), Sp 10,9 (-0,1), SV 6,8 (+0,2), Venstre 3,7 (-0,6), Rødt 4 (-) og MDG 2,9 (+0,6).

Målingen er basert på 933 intervjuer fra 24. til 30. april. Feilmarginen på målingen er ikke oppgitt.