Navarsete: Ikke enkelt å ha tillit til alle hyttetur-deltakerne

Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe i samtale
Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe i samtale Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet vil ikke etterforske sexmeldingene som Senterpartiet anmeldte før helgen. Nå retter Liv Signe Navarsete blikket fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de ti mennene som var på den mye omtalte hytteturen har nektet for å ha sendt meldingen. Meldingen har rystet Senterpartiet den siste måneden, og nestleder Ola Borten Moe har trukket seg inntil videre.

Meldingen tikket inn til Navarsete 00.25 natt til den 21. februar i 2016. Den ble sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg, som skal ha forlatt telefonen.

– Jeg tar politiets beslutning til orientering. Jeg vil ikke mene noe om de vurderingene politiet har gjort. Først og fremst mener jeg det er trist at partiet ikke har klart å finne ut hvem som sendte meldingen. For meg er det viktigste at andre saker om seksuell trakassering i Senterpartiet blir håndtert bedre enn denne, uttaler Navarsete til NTB.

Navarsete er for tiden sykmeldt og vil nå rette blikket fremover. Hun innrømmer likevel at hun vil slite med tilliten overfor noen av hyttetur-deltakerne.

– Jeg skal legge denne saken bak meg. Men det vil ikke være like enkelt for meg å ha tillit til alle deltakerne på hytteturen i fremtiden. Så får det være opp til partiet å vurdere om de som har stått bak meldingen, fortjener partiets tillit videre, skriver hun i en epost til NTB.

Navarsete har ikke besvart ABC Nyheters henvendelse onsdag ettermiddag.

Disse deltok på hytteturen og nekter for å ha sendt meldingen

Disse deltok på gutteturen til Storlien, et tettsted i den svenske kommunen Åre i Jämtland fylke, for over to år siden:

  • Ole Borten Moe, nåværende Sp-nestleder
  • Jostein Grande, Sp-rådgiver
  • Bjørn Arild Gram, tidligere statssekretær i Kommunaldepartementet
  • Morten Søberg, tidligere statssekretær i Finansdepartementet
  • Tomas Iver Hallem, Nord-Trøndelag Senterpartis leder
  • Rune Hjulstad, fylkessekretær
  • Ivar Vigdenes, nåværende ordfører i Stjørdal
  • Erlend Fuglum, tidligere statssekretær og tidligere leder av Senterungdommen
  • Jarle Holberg, ikke Sp-politiker, men har godkjent at ABC Nyheter omtaler navnet hans
  • XX, ikke Sp-politiker. ABC Nyheter har ikke lykkes å få kontakt med mannen

Alle mennene har nektet for å ha sendt meldingen.

Borten Moe beklager

I en kommentar til utviklingen onsdag, skriver Ola Borten Moe på Facebook at han beklager overfor Navarsete.

– Det har vært krevende uker for partiet, Liv Signe Navarsete og alle som var med på turen. På vegne av alle som var på tur, (eksklusive den som sendte meldingen, vedkommende skylder en egen beklagelse til Liv Signe Navarsete og andre) vil jeg gjerne komme med en oppriktig beklagelse ovenfor Liv Signe Navarsete, skriver han.

Borten Moe skriver videre at det har vært en tung tid.

– For egen del har jeg ingenting med meldingen å gjøre, det var ikke en kollektiv handling og det er ingen som dekker over for andre, skriver han i Facebook-statusen.

Bakgrunn: Navarsete om Sp-anmeldelse: – Saken handler også om tillit

Mulig ikke straffbart

Påtaleansvarlig Ronny Iden i Vest politidistrikt begrunner henleggelsen med hensynet til ressursbruk og sier at en «samlet vurdering» tilsier at det blir feil å prioritere saken.

– Saken befinner seg i grenselandet for hva som omfattes av de aktuelle paragrafene i straffeloven. Når saken i tillegg er to år gammel, vurderer vi det slik at det ikke er riktig å prioritere den, sier Iden til NTB.

Han påpeker at det å sende en melding med teksten «Vi har lyst på fitta di» godt mulig ville blitt vurdert som ikke straffbart dersom politiet hadde åpnet etterforskning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden