Ap refser regjeringen: To faste politikontakter på 700.000 innbyggere

<p>MISFORNØYD: – Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet, sier justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap).</p>
MISFORNØYD: – Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet, sier justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) jubler over forslaget om at politiet bør møte folk over en kopp kaffe. Men tror det er vanskelig å gjennomføre – og gir regjeringen skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun viser til at de fagre løfter til tross ikke en gang har klart å innfri ordningen med politikontakter (se faktaboks) i alle landets kommuner, som var en del av forliket om nærpolitireformen da rundt 130 lensmannskontor ble vedtatt lagt ned – og antall distrikter redusert fra 27 til 12.

I landets tredje største politidistrikt, Sør-Øst, er det for eksempel ansatt kun to faste politikontakter på de rundt 700.000 innbyggerne, fordelt på 48 kommuner. I tillegg er det 33 polititjenestemenn som midlertidig har fått dette som ekstraoppgave i tillegg til vanlig politiarbeid, opplyser Sør-Øst politidistrikt til ABC Nyheter.

Geografisk strekker distriktet seg fra Kragerø i sør til Hemsedal i nord, fra kysten og langt opp til Hardangervidda.

– Jeg tror mange politifolk tenker: Dette er en strålende idé! Men: Hvordan få gjennomført det? Det må være praktisk gjennomførbart, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Bør drikke kaffe med folk: – Det styrker politiets anseelse og tillit

Har tro på det litt naive og banale

Det var torsdag førsteamanuensis og fagansvarlig for lederutdanningen på Politihøgskolen, Rune Glomseth, overfor ABC Nyheter tok til orde for det politiet i Australia gjør med initiativet «Coffee with a Cop»:

Sette av tid til å møte folk flest for å bekjempe kriminalitet. Ikke bare politimestre skal kunne gjøre det, mener han - også folk «i grunnstilling» bør møte folk til prat uten at det foreligger en dagsorden.

MØTTE FOLK: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten, sa førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, Terje Nybøe, som hadde en «politimesterens time» da han var topp i Asker og Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE FOLK: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten, sa førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, Terje Nybøe, som hadde en «politimesterens time» da han var topp i Asker og Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Glomseth harselerte over navnet «nærpolitreformen», og minnet om at politiet er avhengig av å ha nærhet til og tillit i befolkningen, men fryktet at nedleggelsen av tjenestesteder fører til at det nære politiet utfordres.

– En sånn kaffekopp vil være avvæpnende og kontaktskapende. Jeg har tro på det litt naive og banale, og er overbevist om at det bør prøves ut. Praktiske og pragmatiske politiledere vil kunne få det til allerede nå i sommerhalvåret, sa Glomseth.

Han presiserer at han mener dette må komme i tillegg til den formelle ordningen med politikontakter.

Han fikk støtte av ordfører Lene Conradi (H) i Asker og førstestatsadvokat Terje Nybøe hos Riksadvokaten. Sistnevnte satte av tid til å møte grasrota da han var politimester i Asker og Bærum.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid sier:

– Å komme nærmere folk er kjempeviktig, og en grunntanke i reformen. Dessverre ser vi at regjeringen ikke følger opp det vi ble enige om, at det er forskjell på intensjon og handling, sier justiskomiteens leder.

Politikontaktene

  • Som en del av nærpolitireformen etableres det politikontakter i alle landets kommuner
  • Sammen med politirådet, er politikontakten viktige tiltak for å sikre et tettere og mer systematisk samarbeid mellom politi og lokalsamfunn15. juni har politidistriktene utnevnt dedikerte politikontakter for hver av kommunene innen sitt område
  • Sammen med kommunen skal politikontakten jobbe for å forebygge kriminalitet, basert på et felles kunnskapsgrunnlag
  • Politikontakten skal være et fast kontaktpunkt mellom politiet, kommunen, næringsliv og andre lokale aktører
  • Politikontakten skal være uniformert og tilstede i kommunen en eller flere dager i uken, avhengig av kommunestørrelse og lokale behov
  • Politikontakten skal være pådriver for at politirådet fungerer godt og følge opp gjensidig forpliktende avtaler i det daglige

Kilde. Politiet - les mer om ordningen her

– Frustrert av at forliket brytes

Hun sier hun er «kjempebekymret» om dagen, og at mange kommuner uten lensmannskontor ikke opplever å ha den lovede politikontakt, eller at politiet er til stede. Hun sier ideen er fullt mulig å gjennomføre på store steder som i Oslo, Drammen og Skien – men verre på mindre steder.

– Premissene for at en slik idé skal fungere fra nord til sør er at intensjonen i nærpolitireformen gjennomføres i tråd med forliket. For ideen om å komme nærmere folke er kjempeviktig, og en grunntanke i reformen. Men det er forskjell på intensjon og handling, sier Vågslid.

Forliket om nærpolitireformen kom på plass fordi Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti støttet Solberg-regjeringen. Vågslid er klar på at regjeringen ikke følger opp.

– Er du misfornøyd?

– Ja, jeg er ganske misfornøyd om dagen. Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet. Vi ser at i politidistriktene er det ikke handlingsrom for det. Regjeringen har ikke sørget for tilstrekkelig handlingsrom. Det gjør at det blir lang avstand fra det vi var enige om, og til det som skjer.

Les også: Politiansatte har liten tro på politireformen

– Norgesmesterskap i justisministerskifter

Vågslid understreker at Arbeiderpartiet var enige om strukturendringene, altså redusering av antall distrikter og færre lensmannskontor.

– En vesensforskjell er at lensmannskontor skal styrkes og ikke svekkes. Det måtte Stortinget gjenta for tre uker siden. Men i mange kommuner i landet er det ikke lensmenn lenger. Men innbyggerne har rett til politikontakt, de skal være der flere ganger i uken, sier Vågslid.

Hun utdyper:

– Det er veldig mye frustrasjon i politiet, blant tillitsvalgte og ordførere som opplever at det blir tatt snarveier med at politiet styrer seg selv. At vi har hatt Norgesmesterskap i justisministerskifter gjør ikke saken bedre. Det er mangel på styring og ledelse i det politiske.

– Så dette er regjeringens skyld, og ikke politiet?

– Ja. Jeg forholder meg til regjeringen og statsråden. Mener vi ser tendenser til et Politidirektorat som tar seg friheter. Jeg er opptatt av at ny justisminister greier å ta mer styring og ledelse enn det forgjengerne har gjort. Det er kjempekrevende å reformere en hel etat. Det er krevende for de tusen av politimenn i landet her, å oppleve så mye rot som det egentlig er.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hva ville dere gjort annerledes?

– Vi ville styrt reformen, sagt stopp når vi så at forliket ikke ble fulgt opp av direktorat eller andre. Vi ville sørget for at reformen ikke er underfinansiert. Det regjeringen har sagt med sitt budsjett for 2018 er at «dere skal omstille dere, og gjennomføre en svært omfattende reform for mindre penger». Det gjøres grep i politidistriktene som er basert på økonomi. Ikke å styrke nærpolitiet i distriktene. Det er ingenting å gå på der, sier Vågslid, og legger til:

– Det handler om ressurser til å følge opp forliksteksten. Den var detaljert og tydelig. Da vi ga så mye myndighet i reformen var det på helt klare premisser. Derfor er det justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) oppgave å sørge for at dette blir fulgt opp av Politidirektoratet mot politidistriktene.

– Har Politidirektoratet hatt for fritt spillerom?

– Justisministerne har i alle fal ikke styrt godt nok i forhold til hva vi ble enige om politisk. Klare punkter i forliket følges ikke opp. KrF og Ap gikk med på forliket fordi reform var nødvendig. Det skjer mye bra, og endringer av det gode. Men jeg har ikke opplevd maken som de siste tre ukene fra tillitsvalgte og ansatte. De føler at de ikke blir hørt. «Arbeidet med kultur og holdninger er ikke der for våre», sier de. Det er mellomledere som ikke tør å fremføre kritikk, som er redd for kjeft, sier Lene Vågslid, som tidligere denne uken holdt innlegg og hadde møte med politifolk fra hele landet på Politihøgskolen.

Vågslid gjentar at hun støtter ideen om møter mellom folk og politi, gjerne i form av kaffemøter.

– Det ville sendt et godt signal at politiets samfunnsoppdrag også er å være til stede for folk og ha et sivilt preg.

Les også: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 Tre byer i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 Frp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept
Siste nytt
14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilTre byer i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorFrp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40KulturResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29KulturAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept
Populært