Ap refser regjeringen: To faste politikontakter på 700.000 innbyggere

<p>MISFORNØYD: – Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet, sier justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap).</p>
MISFORNØYD: – Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet, sier justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) jubler over forslaget om at politiet bør møte folk over en kopp kaffe. Men tror det er vanskelig å gjennomføre – og gir regjeringen skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun viser til at de fagre løfter til tross ikke en gang har klart å innfri ordningen med politikontakter (se faktaboks) i alle landets kommuner, som var en del av forliket om nærpolitireformen da rundt 130 lensmannskontor ble vedtatt lagt ned – og antall distrikter redusert fra 27 til 12.

I landets tredje største politidistrikt, Sør-Øst, er det for eksempel ansatt kun to faste politikontakter på de rundt 700.000 innbyggerne, fordelt på 48 kommuner. I tillegg er det 33 polititjenestemenn som midlertidig har fått dette som ekstraoppgave i tillegg til vanlig politiarbeid, opplyser Sør-Øst politidistrikt til ABC Nyheter.

Geografisk strekker distriktet seg fra Kragerø i sør til Hemsedal i nord, fra kysten og langt opp til Hardangervidda.

– Jeg tror mange politifolk tenker: Dette er en strålende idé! Men: Hvordan få gjennomført det? Det må være praktisk gjennomførbart, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Bør drikke kaffe med folk: – Det styrker politiets anseelse og tillit

Har tro på det litt naive og banale

Det var torsdag førsteamanuensis og fagansvarlig for lederutdanningen på Politihøgskolen, Rune Glomseth, overfor ABC Nyheter tok til orde for det politiet i Australia gjør med initiativet «Coffee with a Cop»:

Sette av tid til å møte folk flest for å bekjempe kriminalitet. Ikke bare politimestre skal kunne gjøre det, mener han - også folk «i grunnstilling» bør møte folk til prat uten at det foreligger en dagsorden.

MØTTE FOLK: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten, sa førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, Terje Nybøe, som hadde en «politimesterens time» da han var topp i Asker og Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTTE FOLK: – En toppleder som politimester har stor nytte av å treffe folk på denne måten, sa førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, Terje Nybøe, som hadde en «politimesterens time» da han var topp i Asker og Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Glomseth harselerte over navnet «nærpolitreformen», og minnet om at politiet er avhengig av å ha nærhet til og tillit i befolkningen, men fryktet at nedleggelsen av tjenestesteder fører til at det nære politiet utfordres.

– En sånn kaffekopp vil være avvæpnende og kontaktskapende. Jeg har tro på det litt naive og banale, og er overbevist om at det bør prøves ut. Praktiske og pragmatiske politiledere vil kunne få det til allerede nå i sommerhalvåret, sa Glomseth.

Han presiserer at han mener dette må komme i tillegg til den formelle ordningen med politikontakter.

Han fikk støtte av ordfører Lene Conradi (H) i Asker og førstestatsadvokat Terje Nybøe hos Riksadvokaten. Sistnevnte satte av tid til å møte grasrota da han var politimester i Asker og Bærum.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid sier:

– Å komme nærmere folk er kjempeviktig, og en grunntanke i reformen. Dessverre ser vi at regjeringen ikke følger opp det vi ble enige om, at det er forskjell på intensjon og handling, sier justiskomiteens leder.

Politikontaktene

  • Som en del av nærpolitireformen etableres det politikontakter i alle landets kommuner
  • Sammen med politirådet, er politikontakten viktige tiltak for å sikre et tettere og mer systematisk samarbeid mellom politi og lokalsamfunn15. juni har politidistriktene utnevnt dedikerte politikontakter for hver av kommunene innen sitt område
  • Sammen med kommunen skal politikontakten jobbe for å forebygge kriminalitet, basert på et felles kunnskapsgrunnlag
  • Politikontakten skal være et fast kontaktpunkt mellom politiet, kommunen, næringsliv og andre lokale aktører
  • Politikontakten skal være uniformert og tilstede i kommunen en eller flere dager i uken, avhengig av kommunestørrelse og lokale behov
  • Politikontakten skal være pådriver for at politirådet fungerer godt og følge opp gjensidig forpliktende avtaler i det daglige

Kilde. Politiet - les mer om ordningen her

– Frustrert av at forliket brytes

Hun sier hun er «kjempebekymret» om dagen, og at mange kommuner uten lensmannskontor ikke opplever å ha den lovede politikontakt, eller at politiet er til stede. Hun sier ideen er fullt mulig å gjennomføre på store steder som i Oslo, Drammen og Skien – men verre på mindre steder.

– Premissene for at en slik idé skal fungere fra nord til sør er at intensjonen i nærpolitireformen gjennomføres i tråd med forliket. For ideen om å komme nærmere folke er kjempeviktig, og en grunntanke i reformen. Men det er forskjell på intensjon og handling, sier Vågslid.

Forliket om nærpolitireformen kom på plass fordi Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti støttet Solberg-regjeringen. Vågslid er klar på at regjeringen ikke følger opp.

– Er du misfornøyd?

– Ja, jeg er ganske misfornøyd om dagen. Jeg er frustrert av at mange vesentlige deler i forliket brytes, både det vi hadde av klare krav til lokale prosesser, utsikter til politikontakter og muligheten til å styrke det lokale politiet. Vi ser at i politidistriktene er det ikke handlingsrom for det. Regjeringen har ikke sørget for tilstrekkelig handlingsrom. Det gjør at det blir lang avstand fra det vi var enige om, og til det som skjer.

Les også: Politiansatte har liten tro på politireformen

– Norgesmesterskap i justisministerskifter

Vågslid understreker at Arbeiderpartiet var enige om strukturendringene, altså redusering av antall distrikter og færre lensmannskontor.

– En vesensforskjell er at lensmannskontor skal styrkes og ikke svekkes. Det måtte Stortinget gjenta for tre uker siden. Men i mange kommuner i landet er det ikke lensmenn lenger. Men innbyggerne har rett til politikontakt, de skal være der flere ganger i uken, sier Vågslid.

Hun utdyper:

– Det er veldig mye frustrasjon i politiet, blant tillitsvalgte og ordførere som opplever at det blir tatt snarveier med at politiet styrer seg selv. At vi har hatt Norgesmesterskap i justisministerskifter gjør ikke saken bedre. Det er mangel på styring og ledelse i det politiske.

– Så dette er regjeringens skyld, og ikke politiet?

– Ja. Jeg forholder meg til regjeringen og statsråden. Mener vi ser tendenser til et Politidirektorat som tar seg friheter. Jeg er opptatt av at ny justisminister greier å ta mer styring og ledelse enn det forgjengerne har gjort. Det er kjempekrevende å reformere en hel etat. Det er krevende for de tusen av politimenn i landet her, å oppleve så mye rot som det egentlig er.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hva ville dere gjort annerledes?

– Vi ville styrt reformen, sagt stopp når vi så at forliket ikke ble fulgt opp av direktorat eller andre. Vi ville sørget for at reformen ikke er underfinansiert. Det regjeringen har sagt med sitt budsjett for 2018 er at «dere skal omstille dere, og gjennomføre en svært omfattende reform for mindre penger». Det gjøres grep i politidistriktene som er basert på økonomi. Ikke å styrke nærpolitiet i distriktene. Det er ingenting å gå på der, sier Vågslid, og legger til:

– Det handler om ressurser til å følge opp forliksteksten. Den var detaljert og tydelig. Da vi ga så mye myndighet i reformen var det på helt klare premisser. Derfor er det justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) oppgave å sørge for at dette blir fulgt opp av Politidirektoratet mot politidistriktene.

– Har Politidirektoratet hatt for fritt spillerom?

– Justisministerne har i alle fal ikke styrt godt nok i forhold til hva vi ble enige om politisk. Klare punkter i forliket følges ikke opp. KrF og Ap gikk med på forliket fordi reform var nødvendig. Det skjer mye bra, og endringer av det gode. Men jeg har ikke opplevd maken som de siste tre ukene fra tillitsvalgte og ansatte. De føler at de ikke blir hørt. «Arbeidet med kultur og holdninger er ikke der for våre», sier de. Det er mellomledere som ikke tør å fremføre kritikk, som er redd for kjeft, sier Lene Vågslid, som tidligere denne uken holdt innlegg og hadde møte med politifolk fra hele landet på Politihøgskolen.

Vågslid gjentar at hun støtter ideen om møter mellom folk og politi, gjerne i form av kaffemøter.

– Det ville sendt et godt signal at politiets samfunnsoppdrag også er å være til stede for folk og ha et sivilt preg.

Les også: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå, men prøver å ikke tenke på at jeg er sliten06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand
Siste nytt
07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41VerdenBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå, men prøver å ikke tenke på at jeg er sliten06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06NorgeNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand
Populært