Nytt varsel etter Navarsete-melding

Fra å være partiet som ikke hadde noen saker om seksuell trakassering til behandling på senhøsten i fjor, har etter hvert Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fått mer å bale med Foto: .Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fra å være partiet som ikke hadde noen saker om seksuell trakassering til behandling på senhøsten i fjor, har etter hvert Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fått mer å bale med Foto: .Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Etter at trakasseringen av Liv Signe Navarsete ble kjent for drøyt to uker siden, har partiet fått et nytt varsel som behandles akkurat nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter informasjonsrådgiver på Senterpartiets partikontor, Ragnar Kvåle, overfor Dagsavisen.

Generalsekretær Knut M. Olsen, som er den som håndterer varslingssaker i partiet, vil ikke la seg intervjue om saken.

Kvåle holder kortene svært tett til brystet, og vil helst si minst mulig.

– Vi håndterer saken med Liv Signe. Og så har det kommet en ny sak etter at den ble kjent 11. april, som ikke er avsluttet.

Kvåle vil ikke svare på noen spørsmål knyttet til saken.

– Det er vanskelig å si noe som helst hvis man vil bevare varslingsinstituttet. Det er av respekt for den som har varslet, og den det er blitt varslet om. En inviterer ikke akkurat folk til å varsle dersom detaljer om varslene blir kjent, sier han.

• Navarsete i Dagsavisen-intervju: – Jeg håper Ola bruker makten sin til å få fram sannheten

Politianmeldt

Trakasseringssaken mot stortingsrepresentant og tidligere partileder, Liv Signe Navarsete, har tatt nye, dramatiske vendinger det siste døgnet.

I et intervju i NRK onsdag kveld, fortalte en åpenhjertig Navarsete at saken er blitt en så tøff belastning at hun er blitt sykemeldt på ubestemt tid.

Samme kveld gikk fristen partileder Trygve Slagsvold Vedum har satt i saken ut, og trakasseringen er nå blitt politianmeldt.

Ingen har stått fram og tatt ansvaret for en seksualiserte og sjikanerende melding som ble sendt til Navarsete for drøyt to år siden. En fuktig lørdagsnatt sendte noen meldingen «Vi har lyst på fitta di» til Navarsetes meldingsinnboks på Facebook. Meldingen ble sendt fra telefonen til tidligere statssekretær Morten Søberg, som var på hyttetur med ni andre menn, blant annet Ola Borten Moe og flere av hans allierte.

Flere av dem var sentrale i den opprivende konflikten mellom Borten Moe og Navarsete som herjet partiet i 2013 og 2014. Stridighetene fra den gang har ulmet i bakgrunnen etter at saken om den trakasserende meldingen ble kjent.

Samtlige av hytteturdeltakerne har bedyret sin uskyld. Borten Moe har midlertidig fratrådt sitt verv som nestleder i partiet.

• To av Sp-politikerne som var på hytteturen der den grove sexmeldingen ble sendt til Liv Signe Navarsete, ble ikke kontaktet før to år etter at varselet kom.

Flere saker

Kvåle sier til Dagsavisen at Navarsete-saken og det nye varselet er de eneste sakene som behandles av partiet nå. Tidligere saker er avsluttet.

I oktober/november i fjor utførte Dagsavisen en kartlegging blant alle partiene på Stortinget med spørsmål om de kjente til saker knyttet til seksuell trakassering eller lignende forhold i sitt parti de siste fem årene.

Først svarte partiets generalsekretær, Knut M. Olsen, at han ikke kjente til noen tilfeller av seksuell trakassering.

– Jeg kjenner ikke til at det har vært seksuell trakassering i partiet de siste fem årene, sa han.

Senere fikk han etter hvert fem saker fra siste femårsperioden på bordet.

I januar trakk fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning, seg etter det som beskrives som flere upassende episoder med unge jenter. Det vakte reaksjoner, også internt i partiet, da han kort tid senere ble valgt som ny gruppeleder for Sp i fylkestinget i Hedmark.

Kvåle vil heller ikke svare Dagsavisen på om hvilke konsekvenser, om noen, de andre varslingssakene i partiet eventuelt har medført for dem det er blitt varslet om.

Les også: Trump sier han ikke vil stanse Russland-etterforskningen, men: – Jeg kan komme til å ombestemme meg

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy