Nordlands-kommuner sier nei til sammenslåing

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) fikk flere spørsmål om kommunestriden i Nordland under Stortingets spørretime onsdag denne uken. Nå sier to av de berørte kommunene nei til å fortsette prosessen med å slå seg sammen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) fikk flere spørsmål om kommunestriden i Nordland under Stortingets spørretime onsdag denne uken. Nå sier to av de berørte kommunene nei til å fortsette prosessen med å slå seg sammen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Strid om ny kommunegrense kan parkere sammenslåingen av Narvik, Ballangen, Hamarøy og Tysfjord. Nordlands-representant refser kommunalministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire kommunene var i utgangspunktet godt i gang med å slå seg sammen til to nye kommuner, men torsdag sa kommunestyrene i Narvik og Ballangen nei til å fortsette prosessen.

– Nå går sammenslåingen i vasken fordi kommunalminister Monica Mæland (H) har utøvd elendig håndverk og overkjørt folk og fagfolk, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) fra Nordland til NTB.

– Dette viser at fellesnemnda har bred støtte bak sitt vedtak om å legge ned arbeidet, tilføyer han.

Kraftverk

Stridens kjerne er hvor grensen gjennom Tysfjord kommune skal gå for de to nye kommunene Hamarøy og Narvik. Etter planen skal Hamarøy kommune slås sammen med den sørvestlige delen av Tysfjord.

Delingsvedtaket fattet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet innebærer at vannkraftverket i Sørfjorden og vindkraftverket som skal bygges i Tysfjord, begge vil bli en del av nye Hamarøy kommune. Beslutningen har skapt storm, ikke minst i det som skal bli nye Narvik kommune fra 2020.

Les også: Helleland mener store kommuner vil gi bedre barnevern

To nei

Torsdag var det kommunestyremøte i Ballangen, Tysfjord og Narvik. Ballangen og Narvik vedtok å slutte seg til fellesnemndas vedtak om å legge ned sitt arbeid – og oppheve vedtaket om frivillig sammenslåing.

Kommunestyret i Tysfjord tok ifølge Fremover fellesnemndas vedtak til orientering og vedtok med ni mot åtte stemmer at de ønsker at fellesnemndas arbeid skal fortsette.

Ett klokt valg

Sivertsen, som er andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, sier at Mæland nå har tre valg:

– Hun kan omgjøre sitt delingsvedtak og heller følge fylkesmannens klare råd som både er godt utredet og som har bred lokal tilslutning. Det vil være det kloke valget og få prosessen tilbake på skinnene.

– Eller hun kan gå tilbake til Stortinget med et forslag om å gjøre om på vedtaket om sammenslåing fordi forutsetningen om frivillighet ikke er til stede. Alternativt lar hun det gå prestisje i saken og overkjører fra Oslo, sier han.

Les også: Kronprins Haakon tror kongen vil komme til hektene raskt

Dialog

Mæland sier i en epost til NTB at Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå skal ha en dialog med kommunene.

– Stortinget har vedtatt at kommunene skal slå seg sammen, og jeg synes det er synd at kommunene ikke vil være med å bygge den nye kommunen. Jeg tror både innbyggere og ansatte er tjent med at kommunene deltar i sammenslåingsarbeidet, sier hun videre.

Les også: – Dieselbilen er død om syv år

– Handler om grense

Da kommunestriden var tema i spørretimen i Stortinget onsdag, sa kommunalministeren at det er lokal enighet om sammenslåingen og at uenigheten kun handler om en grensedragning der det uansett ikke bor folk.

Hun sa også at delingsvedtaket var godt utredet og begrunnet med ønsket om å skape to bærekraftige kommuner.

– Som stortingsrepresentant fra Nordland har jeg god kontakt med de lokalt folkevalgte, og jeg mener at Mæland ikke forstår vurderingene som gjøres lokalt. I spørretimen beskyldte hun meg også for å være overivrig. Vel, beslutningene i torsdagens kommunestyremøter viser at det var grunnlag for å stille de spørsmålene jeg tok opp, sier Sivertsen.

Les også: Brende handlet på egen hånd i Frode Berg-saken

Personvernpolicy