Venstre-skeptikere i Frp har snudd: – Venstre har vært igjennom en voksenopplæring

Siv Jensen mener Frp har et godt og konstruktivt samarbeid med Venstre i regjering. – Vi er langt ifra enig om alt, men har funnet frem til løsninger som er bra for landet og som ivaretar hver av våre partiers sjel.
Siv Jensen mener Frp har et godt og konstruktivt samarbeid med Venstre i regjering. – Vi er langt ifra enig om alt, men har funnet frem til løsninger som er bra for landet og som ivaretar hver av våre partiers sjel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre har vært en positiv overraskelse i regjering. Det mener to av Frp-politikerne som var mest skeptiske til et regjeringssamarbeid med partiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mer enn ett år siden Trine Skei Grande truet med å kaste Siv Jensen og Frp ut av regjering. Både i Venstre og Frp var det stor skepsis før regjeringsforhandlingene.

Det ble av enkelte i stortingsgruppa omtalt som uaktuelt, hvis ikke KrF også ville være med og dermed gi rent flertall.

Til helgen møtes Frp til landsmøte på Gardermoen. Det er snart gått fire måneder siden Venstre ble en del av Erna Solbergs regjering.

Frps strategi: Rene tap og rene seiere

I regjeringssamarbeidet har Frps strategi vært at de ikke ønsker for mange kompromisser, men heller rene tap og rene seiere.

– Samtidig som Frp har vunnet tydelige politiske seiere, har vi også gitt innrømmelser til Høyre og Venstre. Det har vært viktig for sentralstyret å være ærlig på de sakene partiet måtte akseptere for å få gjennomslag for våre seiere. Det har lenge vært en del av Frps strategi at det er bedre med rene tap og seiere enn utvannede politiske kompromisser, som ingen har eierskap til, skriver Frps sentralstyre i sin årsberetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere Frp-ere ABC Nyheter har snakket med mener partiets strategi har vært avgjørende for at alle i partiet skulle klare å svelge Venstre-omfavnelsen.

– Frp har et godt og konstruktivt samarbeid med Venstre i regjering. Vi er langt ifra enig om alt, men har funnet frem til løsninger som er bra for landet og som ivaretar hver av våre partiers sjel, sa Siv Jensen til ABC Nyheter etter Venstres landsmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Siv Jensen om Venstre-omfavnelsen: - Ble mer Frp-politikk

– Det varmer et Frp-hjerte

– Venstre har forstått sin rolle som juniorpartner i regjeringen, sier Frp-representant Ulf Leirstein. Foto: NTB scanpix
– Venstre har forstått sin rolle som juniorpartner i regjeringen, sier Frp-representant Ulf Leirstein. Foto: NTB scanpix

Det var flere av oss som var skeptiske så lenge vi ikke ville ha et flertall. Men jeg er meget positivt overrasket over Venstre og deres statsråder. Venstre har forstått sin rolle som juniorpartner i regjeringen, sier Frp-representant Ulf Leirstein.

– Venstre har tatt en del nederlag, men dyrker sine seiere og godtar at Høyre og Frp styrer mye, sier Leirstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener kjemien mellom Trine Skei Grande, Siv Jensen og Erna Solberg også har vært avgjørende.

– Mye handler om personlig kjemi og at lederne fungerer veldig godt sammen. Det varmer et Frp-hjerte når Siv Jensen får trampeklapp på Venstres landsmøte. Trine er en fantastisk ambassadør for samarbeidet, sier Leirstein.

Han mener samarbeidet mellom de tre partiene også er godt på Stortinget.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Venstre på Stortinget. Regjeringsdeltakelsen har gjort Venstre godt, de er samarbeidsvillige og finner gode løsninger.

Leirstein mener Frp-strategien har vært avgjørende for at samarbeidet er til å leve med for Frp.

– Jeg mener det er kjempeviktig at de tre partiene får tydeligere seiere, men da må man også regne med tap. Venstre har sett at Høyre-Frp-regjeringen ble gjenvalgt og at det dermed går an å komme i regjering og gå seirende ut av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leirstein hadde lenge fremtredende verv i Frps stortingsgruppe, men trakk seg fra verv da det i januar ble kjent at han hadde sendt hardporno til en 14 år gammel gutt i FpU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Leirstein trekker seg fra verv

– Venstre har gått igjennom en voksenopplæring

Christian Tybring-Gjedde var en de største skeptikerne til at Venstre skulle inn i regjering. I 2017 skrev han følgende på Facebook, etter at Venstres landsstyre bestemte at de vil samarbeide med Høyre og Kristelig Folkeparti, uten Fremskrittspartiet.

– Det er ikke noe tvil om at Venstre har gått igjennom en voksenopplæring, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Det er ikke noe tvil om at Venstre har gått igjennom en voksenopplæring, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg kan gi Skei Grande mine garantier at så lenge jeg er en del av Frp, så vil det aldri skje. Fremskrittspartiet vil aldri tillate at innvandringsnaive og klimafanatiske Venstre noen gang får være i nærheten av regjeringstaburettene, skrev Tybring-Gjedde.

– Vingle-Venstre hører hjemme på sidelinjen i norsk politikk. Ikke i regjeringen og aller helst langt unna Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag mener Tybring-Gjedde Venstre har utviklet seg, og han er positivt overrasket over samarbeidet.

Det er ikke noe tvil om at Venstre har gått igjennom en voksenopplæring, og at deres evne til å samarbeide er blitt bedre, sier han til ABC Nyheter.

I desember tok han til orde for å avslutte regjeringsforhandlingene med Venstre. Flere ganger har han vært i heftige diskusjoner med Trine Skei Grande og Abid Raja (V).

De har nå forstått at det er viktig å bygge gode relasjoner mellom politikere fra ulike partier, sier Tybring-Gjedde.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

SE VIDEO: Her går Tybring-Gjedde til angrep på Venstre i desember