Mot seier for høyrekandidat i Paraguay

Mario Abdo Benítez fra det høyreorienterte Coloradopartiet ventes å gå seirende ut av søndagens presidentvalg i Paraguay. Foto: AP / NTB scanpix
Mario Abdo Benítez fra det høyreorienterte Coloradopartiet ventes å gå seirende ut av søndagens presidentvalg i Paraguay. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paraguay velger ny president, og seieren går trolig til Mario Abdo Benítez. Han er sønn av tidligere militærdiktator Alfredo Stroessners personlige sekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stroessner styrte det søramerikanske landet med hard hånd fra 1954 til 1989. Abdo Benítez har i intervjuer sagt at den mangeårige diktatoren «gjorde mye for landet», men han har tatt avstand fra de massive bruddene på menneskerettigheter som fant sted under Stroessner.

Tusenvis av opposisjonelle «forsvant» under diktaturtiden, der de militære slo nådeløst ned på alt tilløp til opposisjon. Da Stroessner døde i 2006, foreslo Abdo Benítez likevel at Coloradopartiet skulle hylle ham.

Sin egen formue arvet den konservative politikeren fra faren, som ble tiltalt for å ha utnyttet stillingen som diktatorens personlige sekretær til å berike seg. Saken ble til slutt henlagt.

Meningsmålinger gir 46 år gamle Abdo Benítez er forsprang på 20 prosentpoeng til den 55 år gamle sentrumspolitikeren Efraín Alegre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinneren overtar etter tobakksmagnaten Horacio Cartes, som i likhet med Abdo Benítez tilhører Coloradopartiet.

Høyrepartiet hadde presidentposten i 61 år i Paraguay, til den katolske biskopen og sentrumspolitikeren Fernando Lugo vant valget i 2008. Han ble avsatt i det nabolandene betegnet som et kupp i 2012.

Visepresident Federico Franco overtok og styrte landet fram til valget i 2013, der Cartes og Coloradopartiet gjenerobret presidentposten.