Tyske sosialdemokrater fikk sin første kvinnelige leder

Andrea Nahles er ny partileder i SPD. Foto: AP / NTB scanpix
Andrea Nahles er ny partileder i SPD. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den stridslystne 47-åringen Andrea Nahles, tidligere arbeidsminister og ungdomspartileder, er valgt til ny leder for Tysklands sosialdemokrater SPD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bryter gjennom glasstaket i SPD, sa 47 år gamle Nahles da hun ble valgt til den første kvinnelige lederen i partiets 155 år lange historie søndag.

– Og taket skal forbli åpent, tilføyer Nahles etter å ha blitt kronet under SPDs ekstraordinære landsmøte i Wiesbaden.

Hennes utfordrer var også en kvinne, men den tidligere politikvinnen og Flensburg-ordføreren Simone Lange var ikke levnet noen sjanse i lederkampen.

Nahles har vært generalsekretær i SPD og var arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering, fra 2013 til i år. Etter valgnederlaget i september i fjor ble hun utpekt som partileder Martin Schulz' arvtaker og tok over som gruppeleder for SPDs 153 representanter i nasjonalforsamlingen.

Protester

Nahles, som kommer fra SPDs venstrefløy og var sentralstyrets kandidat, fikk imidlertid ikke støtte fra mer enn 66 prosent av de rundt 650 delegatene. Det gjenspeiler en vedvarende misnøye i deler av partiet mot beslutningen om å nok en gang gå inn i en regjeringskoalisjon med Angela Merkels kristendemokratiske parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nahles vært en forkjemper for å videreføre dette samarbeidet, der SPD er juniorpartner. Partiets ungdomsfløy har vært steil motstand av regjeringssamarbeidet med Merkel, og da landsmøtet ble innledet, protesterte de ved å dele ut «øreplugger mot Nahles» til delegatene.

Skadeskutt

Den 47-årige alenemoren er kjent for å være frittalende og å ha solid forankring i partiet. I forkant av søndagens avstemning, hadde tilhengere med ironisk snert uttalt at de håpet Nahles ville gjøre det dårligere enn forgjengeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventningene til Schulz var enorme da han i fjor ble valgt med 100 prosents støtte fra landsmøtet, men i valget på ny nasjonalforsamling fikk SPD bare 20,5 prosent av stemmene – det dårligste resultatet siden andre verdenskrig.

Nå blir det Nahles' oppgave å stable det skadeskutte partiet på beina. Det kan bli vanskelig, og nesten halvparten av de spurte i en fersk meningsmåling tviler på at partiveteranen er rette person til å fornye sosialdemokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solidaritet

Samtidig som SPD nå skal prøve å regjere sammen med Merkel på ansvarlig vis, må Nahles overtale en stadig krympende gruppe tradisjonelle arbeiderpartivelgere om at SPD fortsatt er deres parti.

– Solidaritet er det som mangler mest i vår globaliserte, nyliberale, turbodigitaliserte verden, erklærte Nahles, som lover å kjempe for velferd og sosial rettferdighet.

Hun lover også å kjempe for anstendige lønninger i en tid der teknologien overtar for tradisjonelle jobber. Utenrikspolitikken skal være såkalt EU-vennlig med vekt på pasifisme og internasjonalt samarbeid, mener Nahles.