Armenias protestleder er pågrepet

De siste dagene har det vært store demonstrasjoner og opptøyer i Jerevan etter at ekspresident Serzh Sarkisian ble utpekt til statsminister i Armenia.
De siste dagene har det vært store demonstrasjoner og opptøyer i Jerevan etter at ekspresident Serzh Sarkisian ble utpekt til statsminister i Armenia. Foto: Hrant Khachatryan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Armensk politi har pågrepet protestleder Nikol Pashinyan i hovedstaden Jerevan etter at han krevde statsministerens avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pashinyan er pågrepet, sammen med to andre opposisjonelle politikere fra nasjonalforsamlingen, «idet de begikk sosialt farlige handlinger», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten i Armenia.

Tidligere søndag avviste politiet at Pashinyan og de to var blitt pågrepet. De «ble fjernet fra stedet med makt» av opprørspoliti som oppløste demonstrasjonen, opplyste politiet da.

Tidligere på dagen hevdet opposisjonspolitiker Sasun Mikaelyan at Pashinyan var blitt pågrepet av politiet.

– Folket må sette Nikol fri, sa parlamentariker Sasun Mikaelyan til journalister, før han selv ble pågrepet av opprørspoliti på den tiende dagen med massedemonstrasjoner mot statsminister Sarkisian søndag.

Forlot møte

Tidligere på dagen møtte Pashinyan landets statsminister og ekspresident Serzh Sarkisian.

– Jeg kom hit for å diskutere din avgang, sa Pashinyan til statsministeren foran TV-kameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ingen dialog, det er utpressing. Jeg kan bare anbefale deg om å holde deg innenfor lovverket. I motsatt fall vil du bære ansvaret, svarte Sarkisian.

– Du forstår ikke situasjonen i Armenia. Makten er nå i folkets hender, sa Pashinyan.

– Et parti som fikk 8 prosent i valg til ny nasjonalforsamling, kan ikke uttale seg på vegne av folket, svarte Sarkisian, som deretter forlot møterommet i Marriott-hotellet i Jerevan.

Aktuelt: Titusener protesterte mot statsminister Orbán i Ungarn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever avgang

Pashinyan lovet deretter «å øke presset» mot Sarkisian for å tvinge ham til å gå av.

De siste dagene har folk demonstrert i hovedstaden i protest mot at Sarkisian ble utnevnt til statsminister. Lørdag samlet titusener av mennesker seg i byens sentrum for å protestere.

Sarkisian måtte gå som president fordi han hadde sittet så lenge som loven tillater. Nasjonalforsamlingen i landet utpekte ham tirsdag som ny statsminister med stort flertall. Samtidig innføres et nytt politisk system der presidenten har mindre autoritet og statsministeren har en dominerende rolle.

Ifølge politiet i landet ble 84 personer arrestert lørdag ettermiddag, og på fredag ble over 230 personer arrestert.