Europas terrorister lærte av Utøya-massakren

Terrorangrepet i Paris i 2015 var et koordinert terrorangrep flere steder i den franske hovedstaden Paris og forstaden Saint Denis som drepte 130 personer.
Terrorangrepet i Paris i 2015 var et koordinert terrorangrep flere steder i den franske hovedstaden Paris og forstaden Saint Denis som drepte 130 personer. Foto: Kamil Zihnioglu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske massemorderen viste på Utøya at håndvåpen effektivt kunne brukes i en terroraksjon. Europeiske terrorister har adoptert terrormetodene fra Oslo vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport fastslår at europeiske terrorister i stadig større grad benytter håndvåpen i sine angrep, som Anders Behring Breivik på Utøya.

Allerede to år etter at han gikk amok og drepte 77 mennesker, kunne Europol fastslå at ulike terrorister hadde endret sine aksjonsmåter.

Den norske massemorderen hadde på Utøya vist at man kunne påføre et stort antall mennesker terror og død (69 av de drepte) med to håndvåpen. Og i 2013 konstaterte man altså for første gang at denne fremgangsmåten ble benyttet i stadig større omfang, av terrorister av ulike slag.

Men allerede høsten 2011 advarte den norske terrorforskeren Thomas Hegghammer mot faren for Breivik-inspirerte angrep i tiden etter:

– Terrorgrupper lærer av hverandre. Informasjon spres på tvers av ideologiske grenser og regioner, sa Hegghammer til ABC Nyheter den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

98 angrep med håndvåpen

Hegghammer fryktet at også jihadistgrupper ville merke seg det store antall drepte som den norske terroristen oppnådde med håndvåpen.

– Med disse påførte han flere skader og høyere dødstall enn det terrorister har klart i flere bombeaksjoner tidligere, advarte FFI-forskeren.

Les også : Jihadister lærer av norsk terror

I en nylig rapport fra Project SAFTE, et internasjonalt forskningsprosjekt finansiert av EU-kommisjonen hvor også norsk NUPI er tilknyttet, fremkommer nye opplysninger om terroristers voldsbruk.

Rapporten gir i stor utstrekning Hegghammer rett. Det er ikke bare høyreekstreme voldsfanatikere a la Breivik som har studert voldseksplosjonen som rammet uskyldige på Utøya den 22. juli 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten viser man blant annet til en oversikt utarbeidet av Global Terrorism Database. I perioden 2012 til 2016 registrerte man 98 ulike terrorangrep med håndvåpen i EU-området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse er utført av enkeltpersoner eller grupper innefor tre grupper: Religiøse jihadister, høyreekstreme samt anarkistiske eller ventreekstreme grupper.

Jihadister

Mange av de som har fått størst mediaomtale knyttes til IS og jihadister:

  • fire ble drept i 2014 da det jødiske museet i Brussel ble angrepet
  • i angrepet på det satiriske tidsskriftet Charlie Hebdo i 2015 ble tolv drept
  • 130 ble drept (400 såret) i seks koordinerte angrep i Paris 2015, deriblant konsertstedet Bataclan

Likevel er det i Nord-Irland og Irland at det største antallet angrep med håndvåpen har funnet sted, men uten like mange drepte. Hele 46 av de 98 registrerte angrepene i denne perioden er utført av ulike grupper på den irske øya, viser databasen.

Det fremkommer ikke i rapporten om noen skal ha blitt drept i de irsk-relaterte terrorhandlingene.

Høyreekstreme

Rapporten viser også til at høyreekstreme står for det dominerende antallet voldelige angrep, både med og uten våpen. I Tyskland registrerte innenriksdepartementet for eksempel hele 3533 angrep i 2016 – 79 av dem med håndvåpen – på flyktninger eller asylmottak, fra høyreorienterte. Dette førte til 560 skadde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2013 hadde gresk politi en razzia mot kontorene til partiet Gyllent daggry og fant tre illegale våpen – pistol, revolver og gevær. I 2017 utga en tysk løytnant seg for å være syrisk flyktning, og ble avslørt da han planla et terrorangrep med pistol på flyplassen i Wien.

Man mener at det i stor grad er solo-terrorister som står for den høyreekstreme voldsbruken. Slike terrorister har også utført regelrette drap. Så sent som i februar 2018 skjøt en høyreekstrem italiener seks afrikanske immigranter i et rasistisk angrep. De ble angrepet fra bil og skutt med terroristens egen Glock-pistol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant anarkister og grupper som plasseres på venstresiden er det registret 27 terrorangrep innenfor EU i 2016. Disse har alle funnet sted i tre land: Italia, Hellas og Spania.

Anarkister

Forskerne er derimot usikre på hvilke metoder venstreekstreme grupper benytter og hvilke eventuelle våpenlagre man sitter på. De viser derimot til det samme våpenet har blitt benyttet ved tre ulike terrorskytinger i Hellas, det siste i januar 2017 da kontorene til det sosialdemokratiske PASOK ble beskutt med en Kalashnikov AK47.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man nevner også kort at DNA-analyser har avslørt at tidligere medlemmer av tyske RAF (Rote Arme Fraktion, Baader-Meinhof-gruppen) i juni 2016 brukte håndvåpen og en bombekaster for å rane en pengetransport. Politiet tror derimot ikke dette har vært politisk motivert, men rene kriminelle handlinger.

--

24.04: Korrigert opplysninger ifbm med skytingen i Italia februar 2018