Norge best på å innføre EU-direktiver

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er flinkest i EØS-klassen på å innføre EU-regler, kun fire direktiver gjenstår, viser en undersøkelse tilsynet ESA har gjennomført. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en kåring vi ikke vil vinne, sier leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen. Han mener rask implementering av EU-regler er et tegn på at Norge har en for lite kritisk behandling av EU-saker.

I Norge gjenstår bare fire direktiver, tilsvarende 0,5 prosent av de relevante EU-direktivene, å bli innført i norsk lov. For seks måneder siden dreide det seg om 0,2 prosent, ifølge avisen.

Til sammenligning har Island 15 direktiver, tilsvarende 1,8 prosent, som fortsatt må innføres. Tidligere var målet at landene maksimalt skulle være bakpå når det gjelder 1 prosent av direktivene, men EU har foreslått å stramme inn til 0,5 prosent.

Vedum sier til avisen at han mener Island har en mye mer kritisk holdning til EU enn det Norge har.

Dersom Norge hadde vært EU-medlem ville vi ifølge Klassekampen være helt i toppen når det kommer til å innføre EU-direktiver, kun slått av Malta. Men sammenligningen er imidlertid ikke helt presis med tanke på at sektorer som landbruk og fiskeri ikke er en del av EØS-avtalen.

Aktuelt:

Norges stol tom da EU-ministre diskuterte ACER og energi

– ACER-strid virvler opp EØS-strid på Island

MDG-folkevalgte har meldt seg ut etter Acer-avgjørelse