Meny

SV avviser Ap-refs om samboergaranti

SVs Nicholas Wilkinson avviser kritikken fra Arbeiderpartiet, som er skuffet over at partiet hans stemmer sammen med regjeringspartiene og sikrer flertall for en samboergaranti som også omfatter eldre uten omsorgsbehov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Arbeiderpartiet er skuffet over SV, som sikrer regjeringspartiene flertall for samboergaranti for eldre. Vedtaket får kritikk fra KS og ansatte i helsesektoren.

– Vi vil sikre at eldre får være sammen, men vi må også sikre kommunene en forutsigbarhet de kan leve med, sier Aps eldrepolitiske talsperson Tuva Moflag til NTB.

Hun viser til at det var Ap som opprinnelig fremmet forslaget om en samboergaranti, som regjeringspartiene og SV på Stortinget torsdag skjerper ordlyden i.

– Da fikk vi kritikk av helseminister Bent Høie som ikke skjønte hvordan vi hadde grunnlag for å etablere en slik garanti, sier Moflag.

– Overbudspolitikk

Ap-representanten mener stortingsflertallet hengir seg til «hasardiøs overbudspolitikk». Hun er skuffet over at et forslag fra partiet om å utsette garantien til konsekvensene og kostnadene ved den er grundig utredet, heller ikke får flertall.

– Det skal naturligvis legges til rette for samvær og overnatting der bare den ene er syk og skrøpelig, men både KS, Sykepleierforbundet, Fagforbundet og eldreforskere advarer mot konsekvensene av garantien slik regjeringen og SV går inn for, sier Moflag.

Hun frykter at samboergarantien slik den nå blir formulert, vil gjøre at friske mennesker uten omsorgsbehov fortrenger syke pasienter ved sykehjem og andre institusjoner.

Konkret slår stortingsflertallet fast at samboergarantien skal være uavhengig av ektefelle eller samboers behov for omsorgstjenester. Garantien skal legges til grunn ved utarbeidelse av nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold på institusjon.

Advarer

Direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, frykter kommuner vil bli nødt til å prioritere ned en del av de hjemmebaserte tjenestene for å få råd til samboergarantien.

– Jeg er overrasket over at Stortinget kan fatte et slikt vedtak uten å sjekke nærmere hva det betyr økonomisk og hvordan de har tenkt å finansiere dette, sier Eide til NRK.

Men partnere som ikke har omsorgsbehov, skal selv betale for plassen, dersom de ønsker å bo sammen med sin pleietrengende samboer eller ektefelle på institusjon, framholder SVs Nicholas Wilkinson.

– Vi har allerede et forslag inne i saken, som sier at ingenting skal gjennomføres hvis det tas tjenester fra pasienter som er pleietrengende. Nå må regjeringen få tid til å legge noe på bordet, sier han.

– Bra dag

SV-representanten mener det er bra dag for landets eldre når Stortinget nå vedtar en tydelig samboergaranti. Han sier SV stemmer for regjeringens forslag simpelthen fordi det var bedre enn Arbeiderpartiets.

– Det er en god dag for alle eldre som elsker hverandre og som ønsker å bo sammen, sier han.

Frps eldrepolitiske talsperson Bård Hoksrud sa til NTB i forrige uke at det er en selvfølge at eldre skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, selv om en av dem blir syk.

– Dette er en kjempeseier for Frp, og noe vi har kjempet for lenge, sa Hoksrud.

Populært