Meny

Regjeringen kritiseres for uklar tale om Syria-angrep

USA, Frankrike og Storbritannia gjennomførte sist helg et angrep mot påståtte lagre av kjemiske våpen i Syria. Et klart brudd på folkeretten, slår jusseksperter fast. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen har ikke vurdert om helgens Syria-angrep var et brudd på folkeretten, men har likevel støttet det i NATO. Dobbeltkommunikasjon, mener SV.

– Regjeringen har åpenbart dobbeltkommunisert, og det er ille, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har begge uttrykt forståelse for angrepet, men uten å gi sin direkte støtte.

– Det er ikke naturlig for oss å støtte en aksjon vi ikke er med på, sa Solberg til NTB tidligere i uka.

– Norge har derfor heller ikke utredet om angrepet var et brudd på folkeretten, slo Søreide fast.

Aktuelt: Forsvaret avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

Full NATO-støtte

NATO har derimot uttrykt «full støtte» til USA, Frankrike og Storbritannias bombing av mål i Syria sist helg. SV anklager derfor regjeringen for dobbeltkommunikasjon.

– Regjeringen har uttalt seg veldig forsiktig her hjemme og sagt at dette angrepet har vi forståelse for, mens man åpenbart har gitt full støtte til angrepet under lukkede møter i NATO. Slik kan vi ikke ha det, sier Audun Lysbakken til NTB.

Han etterlyser større ærlighet fra regjeringen.

– Når det nå kommer fram at Norge har støttet dette i NATO, da melder også spørsmålet seg om hvorfor i all verden regjeringen ikke har gjort en selvstendig vurdering av det folkerettslige, sier SV-lederen.

Bakgrunn: Moxnes til Solberg: – Regjeringen må slutte å gjemme seg bak USA

Folkerettsbrudd

Jussprofessorene Geir Ulfstein og Malcolm Langford har slått fast at det vestlige angrepet i Syria, som var et svar på Assad-regimets påståtte bruk av kjemiske våpen, var et klart brudd på folkeretten og FN-pakten.

De to reagerer også på regjeringens manglende vilje til å kommentere det folkerettslige grunnlaget for angrepet.

– Det er bemerkelsesverdig når norske myndigheter regelmessig understreker hvor grunnleggende folkeretten er for verden og for Norge, mener de to.

Bakgrunn: – Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid

Uttrykkelig forbud

Jussprofessor Mary O'Connell, en av verdens fremste eksperter på de folkerettslige sidene ved bruk av militærmakt, er for tiden knyttet til Nobelinstituttet i Oslo.

– Slike angrep er helt klart forbudt. Internasjonal lov forbyr all bruk av væpnet makt, så sant det ikke skjer i selvforsvar, foreligger autorisasjon fra FNs sikkerhetsråd eller ved at land selv ber om støtte i en borgerkrig. Bruk av militærmakt etter en hendelse er gjengjeldelse, og det er uttrykkelig forbud av FN, slår O'Connell fast.

Aktuelt: – Assad har skjønt at Vesten foretrekker hans stabilitet

Undergraver

– Folkeretten er kanskje den viktigste sikkerhetsfaktoren for et lite land som Norge, påpeker Lysbakken.

– For hver gang stormaktene undergraver folkeretten og setter FN på sidelinjen, bidrar det til å skape en verden som er mer utrygg for små stater, sier han.

Lysbakken mener, i likhet med ekspertene, at helgens vestlige angrep mot mål i Syria var et klart brudd på folkeretten, og han kan heller ikke se at det var noe godt bidrag til fred i det borgerkrigsherjede landet.

– Bevisbyrden ligger ikke hos oss som sier nei til slike angrep, men hos dem som sier ja. Man kan ikke gjennomføre slike angrep uten å være sikker på at de bidrar til å gjøre situasjonen bedre, mener SV-lederen.

Aktuelt:

Asylsøkere utsettes for grove overgrep i Jemen

Macron med kraftfull advarsel mot nasjonalisme i Europa

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært