Meny

Forsvaret avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil til bunns i hvem de norskstøttede militsene i Syria har vendt sine våpen mot. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Forsvarsdepartementet avviser at militser kjempet mot president Bashar al-Assads styrker i Syria mens de ble trent opp av norske soldater.

– Lokale grupper som kjemper mot ISIL, har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent opp av Forsvaret, heter det i en epost fra Forsvarsdepartementet (FD) til NTB torsdag.

– FD er ikke kjent med at slike grupper har kjempet mot Assad-regimet etter at Forsvaret avsluttet treningen av dem, skriver departementet.

ISIL er en annen betegnelse på ekstremistgruppen IS.

– Kamp mot IS og Assad

Militsene som i ett år fra høsten 2016 ble trent opp av norske soldater, skulle kjempe mot IS, ikke mot Assads styrker. Men kilder i opprørsgruppene er overfor Klassekampen klare på at de hele tiden har kjempet ikke bare mot IS, men også mot Assad.

– Jeg har helt fra starten vært helt klar på at jeg kjemper mot IS og Assad-styrker, sa Muhannad al-Talla til Klassekampen tirsdag.

Han er leder for gruppen som kaller seg Den revolusjonære kommandohæren (Mat), og forklarer at gruppen fikk opplæring av norske soldater.

Aktuelt:   Regjeringen kritiseres for uklar tale om Syria-angrep

Kontrollsak?

Rødt krever imidlertid at Stortingets kontrollkomité ser nærmere på den norske støtten for å få klarlagt alle fakta i saken.

– Vi vil be kontrollkomiteen om å kalle utenriksministeren og forsvarsministeren inn på teppet for å få klarlagt fakta, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Når visste de hva? Hva gjorde de for å få informasjon? Hvor lenge har de vært klar over at disse militsene driver regimeskiftekrig? utdyper han.

Hvis de norskstøttede militsene har kriget mot Assads styrker, vil det være i strid med mandatet fra Stortinget, påpeker Rødt.

Bakgrunn:  Moxnes til Solberg: – Regjeringen må slutte å gjemme seg bak USA

– Ingen garanti

Da saken ble diskutert i Stortinget onsdag, minnet statsminister Erna Solberg (H) om hva hun sa da den norske støtten til de syriske militsene ble drøftet høsten 2016:

– Jeg vil gjenta at vi aldri kan ha noen absolutt garanti for hvor lojaliteten til lokale aktører vil ligge i fremtiden.

Solberg viste onsdag til at oppdraget nå er avsluttet og flyttet til Irak og henviste til Forsvarsdepartementet for videre kommentarer i saken.

Bakgrunn:  – Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid

Populært