Vil stanse omstridt kabel mellom Norge og Skottland

Se video: Følg direkte fra Stortinget.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt og Bjørnar Moxnes vil stanse utbyggingen av NorthConnect-kabelen. Torsdag behandles partiets forslag i Stortinget og de håper på Arbeiderpartiets støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Arbeiderpartiet vil unngå at utenlandskabelen mellom Norge og Skottland blir bygd, slik fagbevegelsen ber om, har de anledningen til å vise det på torsdag. Kom igjen, Jonas, sier Moxnes til Nationen.

Saken oppdateres fra debatten på Stortinget (se direkteoverføring over)

Spørsmålet om kraftkabelen mellom Peterhead i Skottland og Eidfjord i Hordaland griper rett inn i den betente striden om EUs tredje energimarkedspakke og den norske tilslutningen til energibyrået Acer. Noe av grunnen er at Ap stilte en rekke krav ved å si ja til Acer, deriblant at ingen nye kabler skulle bygges før man hadde evaluert effektene av kablene som allerede er under utbygging.

Les også: – ACER-strid virvler opp EØS-strid på Island

– Et minimum

– Et minimum må være at Arbeiderpartiet får med sine forlikspartnere fra Acer-saken i regjeringspartiene og MDG på å slå fast at behandlingen stoppes opp inntil vi har fått den nødvendige tiden til å høste erfaringer fra de andre utenlandskablene som er under bygging, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søknaden er for tiden til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), men det er Terje Søviknes (Frp) og Olje- og energidepartementet som har siste ord.

Her kan du se oversikten over spørsmålene som tas opp i spørretimen onsdag

Aktuelt:

Kraftbransjen skjelte ut ACER-motstandere som løgnere

Fagforbund slår tilbake mot kraftbransjens ACER-beskyldninger