Meny

Knivdrapene i Åbo: Førte krig mot kvinner

Han ble skutt av finsk politi etter å ha angrepet og drept to kvinner, samt såret seks kvinner og to menn i Åbo i fjor høst. I dag forklarte han for retten at han førte en krig mot kvinner. Foto: Mauri Ratilainen / EPA
– Hadde ikke politiet skutt meg ville jeg ha angrepet flere, sier Abderrahman Bouanane, 22-åringen som er tiltalt etter et dobbeltdrap i finske Åbo i fjor.

Rettssaken mot Abderrahman Bouanane, en 22 år gammel marokkaner, som ble skutt i beinet og pågrepet 18. august i fjor, startet like etter påske i finske Åbo.

To kvinner ble drept, mens seks kvinner og to menn ble såret i et knivangrep som varte i rundt fem minutter på Salutorget i sentrum av Åbo. I dag forklarte den mistenkte 22-åringen seg for retten.

Det eldste av de skadde og drepte ofrene er 67 år, mens det yngste er 15. Begge de drepte er finske kvinner, og blant de sårede er det en italiener, en svenske og en britisk statsborger.

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at han var medlem av noen terrorgruppe, slik det først var fryktet. Man har likevel funnet bilder og videoer om den ytterliggående islamistgruppa IS på mannens telefon.

Bare menn var «ofre»

Bouanane sa at han førte krig mot kvinner fordi han i lengre tid hadde mislikt dem, og at det også var grunnen til at han hadde ropt «Allahu Akbar» under angrepet.

En av de som ble såret var svenske Hassan Zubier som fikk alvorlige knivskader etter først å ha konfronterte gjerningsmannen, før han begynte å hjelpe en skadd kvinne som senere døde.

Mennene som ble skadet var ofre, sa den tiltalte 22-åringen mens han smilte i rettssalen, skriver finske YLE som referer fra saken tirsdag.

Han fortalte at han ønsket å hugge hodet av de angrepne, og at han ble sint når noen forsøkte å stanse ham.

Ustabil

I retten tirsdag fremsto den tiltalte som ustabil, ut fra referatene. Han skal blant annet reagert på at folk stirret på ham, og skal bare huske fem av de ti personene han angrep.

En person skal også ha blitt angrepet fordi han var på Salutorget for Jehovas vitner.

Drapene rystet Finland i fjor høst, og landets myndigheter var først svært bekymret for det man trodde var en terrorhandling.

– Vi er ikke lenger en øy. Terroren har nådd Finland, men man skal ikke trekke for store slutninger basert på en enkelthendelse, sa statsminister Juha Sipilä dagen etter.

Populært