Meny

Siv Jensen om Venstre-omfavnelsen: – Resultatet ble mer Frp-politikk

ALLIERTE: Siv Jensen talte på Venstres landsmøte i helgen.
Frp-leder Siv Jensen erkjenner at hun var skeptisk før regjeringsforhandlingene med Venstre, men nå opplever hun «stor entusiasme i partiet.»

Det er gått fire måneder siden Venstres inntreden i regjeringen. 

I helgen talte finansminister og Frp-leder Siv Jensen på Venstres landsmøte. Hun er den første Frp-lederen som er blitt invitert.

– En gjest jeg aldri trodde jeg skulle introdusere til Venstres landsmøte, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

Jensen fikk stående applaus. Men det er ikke mer enn ett år siden Trine Skei Grande truet med å kaste Siv Jensen og Frp ut av regjering. Både i Venstre og Frp var det stor skepsis før regjeringsforhandlingene. 

Under valgkampen og i etterkant har Venstre omtalt et samarbeid med Frp som «lite sannsynlig». Tre dager før valget sa Siv Jensen at det var lite sannsynlig at Frp kunne sitte i regjering med Venstre.

Husker du? Abid Raja: – Frp er uspiselige

I dette intervjuet åpner Frp-lederen opp om hvorfor hun er fornøyd med samarbeidet med Venstre, og hvorfor hun og Trine Skei Grande «rotter seg sammen» mot statsminister Erna Solberg.

Jensen: Ivaretar hver av våre partiers sjel

 – Frp har et godt og konstruktivt samarbeid med Venstre i regjering. Vi er langt ifra enig om alt, men har funnet frem til løsninger som er bra for landet og som ivaretar hver av våre partiers sjel, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

Siv Jensen er den første Frp-lederen som er invitert til Venstres landsmøte. Foto: Liv Aarberg/Venstre

Hun trekker frem miljøpolitikken som et eksempel på godt samarbeid.

– Et godt eksempel er miljøpolitikken hvor Frp har fått gjennomslag for lavere avgifter, ikke bare for små, kjedelige elbiler, men også godt motoriserte familievennlige og miljøvennlige biler. Og resultatet er at klimagassutslippene går ned fordi bilparken fornyes i rekordfart, sier hun.

Mens Venstre og Frp forhandlet om regjeringsplattform, gikk Frp ut i ABC Nyheter og lanserte at «klimaskepsisen er på veg ut».

Les hele saken: Frp vil etablere seg som klimaparti

SE VIDEO: Her lanserer Solberg regjeringsenigheten

«Rotter seg sammen mot Erna»

– Det kan jo ha kommet som en overraskelse på Erna at Venstre og Frp oftere og oftere rotter seg sammen mot Høyre, sa Jensen til Venstres landsmøte.

Jensen erkjenner overfor ABC Nyheter at hun er positivt overrasket over hvor mange likheter Frp og Venstre har.

Statsminister Erna Solberg (midten) , finansminister Siv Jensen (tv) og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg er positivt overrasket fordi det var ikke gitt at vi skulle klare å bli enige på Jeløya. Men så viste jeg jo at våre partier forenes om mye, som troen på det private initiativ, flere gründere og bedrifter, og forenklinger i lover, regler og byråkrati. Vi er også to partier som er litt mer utålmodige enn det tredje partiet regjeringen. Derfor hender det nok at vi finner sammen for å få litt mer fart i sakene, sier Frp-sjefen.

Jensen: Mer Frp-politikk

– Det var skepsis i Frp før Venstres inntreden. Hvordan er tilbakemeldingene fra grasrota i partiet i dag?

– Dette er et samarbeid som har utviklet seg over tid. Det var ikke gitt at vi skulle finne sammen på Jeløya. Også jeg var skeptisk. Men vi gikk inn i forhandlingene med ett mål for øyet; mest mulig gjennomslag for Frps politikk, sier Jensen.

Frp-lederen mener Jeløya-erklæringen ga mer Frp-politikk.

– Når resultatet ble mer Frp-politikk som nye innstramminger i innvandringspolitikken, kutt i eiendomsskatten, fortsatt massiv utbygging av veier og økt satsing på eldreomsorg, så er det noe jeg er stolt av og opplever stor entusiasme for i partiet.

På landsmøtet til Venstre i helgen forsvarte Trine Skei Grande regjeringsdeltakelsen med at Venstre har gjort regjeringen «grønnere, rausere og mer sosialliberalt».

Konkret trakk hun fram vern av sårbare områder i Lofoten, Vesterålen og Senja og videreføring av elbilfordeler på den grønne siden.

Har overbevist skeptikerne

For Venstre er dessuten rusreform, med behandling i stedet for straff, tredeling av foreldrepermisjon, gratis kjernetid også for SFO og gjeninnføring av en bistandsminister viktige markeringssaker.

Grande viste til at samarbeidet med Frp kom i stand fordi det ikke var mulig å få til Venstres foretrukne modell, nemlig et samarbeid med Høyre og KrF med Erna Solberg som statsminister.

– Da måtte vi se på hvordan vi kunne få gjennomslag for mest mulig Venstre-politikk, og gikk i sonderinger, sa Grande.

Grande er trygg på at Jeløya-plattformen har overbevist skeptikerne i eget parti om hva det var mulig å få til i posisjon.

SE VIDEO: Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte

Populært