Økende dieselpriser presser bøndenes inntekt ned

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dieselprisen har økt med 2,07 kroner per liter siden 2016, en vekst på nær 29 prosent, ifølge Budsjettnemnda for jordbruket. Det får konsekvenser for bøndene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prishoppet gir ifølge Nationen landbrukssektoren en samlet kostnadsøkning på 253 millioner kroner, nær 5.900 kroner per årsverk. I tillegg har prisen på strøm og annen energi økt, skriver avisen.

– Det er en kostnadsvekst som slår rett inn i økonomien til den enkelte bonde. Sterkest utslag blir det for bønder med plante- og fôrproduksjon, der diesel og energi utgjør en relativt stor del av de samlede kostnadene, sier Anders Huus, som sitter i Budsjettnemnda for Norges Bondelag, til Nationen.

Dette ønsker flere bondetopper kompensasjon for i årets jordbruksoppgjør, og Småbrukarlaget mener regjeringen må ta ansvar. Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller prisøkningen alarmerende og kaller landbruks- og matminister Jon Georg Dales (Frp) tiltak mot overproduksjon et bomskudd.

– Når vi ser alle faktorene som gir bonden redusert inntekt, så er det et bomskudd. Regjeringen har absolutt et medansvar for kostnadsveksten. Han prøver seg, men bommer med bortforklaringer. Regjeringen må ta ansvar selv, sier Furuberg.

Dale var ikke tilgjengelig for kommentar da avisen kontaktet ham mandag.