Meny

Fagforbund slår tilbake mot kraftbransjens ACER-beskyldninger

DÅRLIGE TAPERE: Leder Frode Alfheim i fagforbundet Industri Energi oppfordrer kraftbransjens organisasjon Energi Norge til å ta kabel-tap med fatning. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
– Jeg registerer at kraftbransjen reiser til Brussel for å begynne å kjefte på oss om ACER-striden. Det er symbolikk i det.

Det sier forbundsleder Frode Alfheim i fagforbundet for arbeidere i kraftkrevende industri, Industri Energi, til ABC Nyheter.

På sin årlige Vinterkonferanse, som denne gangen ble avholdt i EU-hovedstaden, rykket lederen i kraftbransjens organisasjon Energi Norge, Eimund Nygaard, kraftig ut mot Alfheims forbund.

– Ganske mange deltok i ACER-debatten. Om de var kunnskapsløse, lot som det eller løy rett og slett, vet jeg ikke, sa kraftbransjens mann til ABC Nyheter torsdag.

Forbundet Industri Energi var de han ville navngi som adressat for beskyldningen.

Industriens frykt for kabler

– De må ikke bli dårlige tapere. De føler vel at de har tapt kabeldiskusjonen. Den vant vi. Men vi tapte ACER-diskusjonen, sier Alfheim.

Han viser til betingelsene Arbeiderpartiet stilte for å sikre flertall for norsk tilslutning til det overnasjonale EU-organet for energiregulatorer, ACER.

En av betingelsene var at søknaden om en ny utenlandskabel fra Vestlandet til Skottland, NorthConnect, ikke skal behandles før erfaringene med de to nye kablene som allerede er på gang, er innhentet.

Under ligger frykt i kraftkrevende industri for at kraftselskapene kan komme til å selge mye kraft til utlandet og dermed importere et høyere, utenlandsk prisnivå som vil ramme konkurranseevnen til hjemlig industri.

Det endelige vedtaket i Stortinget reiser imidlertid tvil om at behandlingen av blir utsatt slik Alfheim tar for gitt.

– For dumt å true

Eimund Nygaard sa også til kraft-konferansen i Brussel i går, at de vil komme sterkere tilbake når den neste, store pakka med ny energilovgivning i EU kommer dalende til Norge gjennom EØS.

I EU er de i ferd med å sluttføre denne såkalte «vinterpakken», eller fjerde energipakke.

– Å true med omkamp med fjerde energipakken, blir for dumt, mener Alfheim.

– Vi får forholde oss til de vedtakene som er gjort, begge parter. De bør lytte ikke bare til Industri Energi, men folkemeninga. Det er en bredere koalisjon som slåss mot de kablene vi er imot, sier han og legger til:

– Det er bra at de snakker om  et skjebnefellesskap mellom norske krafprodusenter og industrien. Kom hjem fra Brussel og få på plass kraftkontrakter til beste for begge parter.

Populært