Meny

Stenseng med spark til Høyre: – Prøver å nærme seg Arbeiderpartiet

SPARK TIL HØYRE: Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) mener Høyre forsøker å nærme seg Arbeiderpartiet i retorikk, for å «virke mer spiselige». – Høyre er mer opptatt av å utforme politikk for fremtiden enn Arbeiderpartiets retorikk, svarer Høyres Henrik Asheim. 

– Arbeiderpartiet er et parti trygt plassert på venstresida i norsk politikk, det må vi bli tydeligere på, sa Kjersti Stenseng til ABC Nyheter i forrige uke. 

Etter det dårlige valget i fjor, ble det i den interne evalueringen pekt på at partiet ikke hadde et klart nok skille til den sittende regjeringen. 

Nå forsøker Høyre å nærme seg Arbeiderpartiet, hevder Stenseng.

– Hovedbildet er at Høyre prøver å nærme seg Ap i retorikk, for å virke mer spiselig. Som å bruke vårt gamle slagord: «gjør din plikt, krev din rett», sier Ap-toppen til ABC Nyheter. 

– Men politikken Høyre fører er fortsatt klassisk høyrepolitikk: Skattekutt til de med mest fra før, privatisering og svekking av vanlige arbeidsfolks rettigheter, sier Stenseng videre.

Hun mener Arbeiderpartiet «derfor må bli flinkere å avsløre hvordan de pakker inn høyrepolitikken sin i moderat retorikk.»

– Når sentrale Høyre-folk diskuterer nye forslag framover er det snakk om kutt i sykelønn og økte egenandeler i helsevesenet. Forslag som vil gjøre vanlig folks hverdag vanskeligere. Med andre ord klassisk høyrepolitikk, fastslår Stenseng.

Henrik Asheim mener Ap har forlatt rollen som styringsparti, og sier Høyre er "langt mer opptatt av å utforme politikk for fremtiden enn Arbeiderpartiets retorikk." Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi registrerer at Ap mener vi nærmer oss dem i retorikk, men vi i Høyre er langt mer opptatt av å utforme politikk for fremtiden enn Arbeiderpartiets retorikk, svarer finanspolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheim, til ABC Nyheter.

– Høyres-plan: Tvinge Ap til venstre

Ifølge Klassekampens kilder i Høyre, ønsker partiet å tvinge Arbeiderpartiet til venstre.

Det stemmer med opplysningene ABC Nyheter sitter på.

– Det er bra om Ap går mot venstre, for da vet vi at løsningene ligger til høyre, sa Erna Solberg på Høyres landsmøte.

Statsminister Erna Solberg under Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Et moment i planen er at Høyre skal innta en «sentrum-høyre»-posisjon i den offentlige debatten, skriver Klassekampen.

– Vi skal ikke drive den politiske varianten av å diskutere privatisering av månen. Vi skal heller ikke gå etter saker fordi vi søker konflikt. En viktig del av denne sentrums-profilen, for å kalle det det, er å snakke om saker fordi de er viktige, selv om folk ikke er uenige. Det er ikke en fornærmelse om noen sier at det Erna Solberg eller jeg sier, kunne vært sagt av Ap, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til avisen.

Stenseng mener sitatet fra Røe Isaksen er ganske avslørende.

– Det Røe Isaksen selv sa i Klassekampen mandag er ganske avslørende, Høyre vil gjerne si det som er populært, sier hun til ABC Nyheter. 

Stenseng: – Tar våre forslag og gjør dem til sine egne

Etter landsmøtetalen til Erna Solberg forrige helg, mener Stenseng det også finnes eksempler hvor Høyre tar Ap sin politikk.

I talen trakk Solberg fram integrering og kompetanseheving som viktige saker framover.

Hun lanserte to nye tiltak som regjeringen vil gå i gang med: Et forsøk med et bransjeprogram for videreutdanning for fagarbeidere og mer fleksible ordninger for videreutdanning.

Det var stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg som først reagerte. 

– Først går hun høyt på banen og lanserer to nye initiativer. Når hun forteller om dem så hører jeg tydelig at det er en blåkopi av forslag som vi over flere år har fremmet i Stortinget, sa Tvedt Solberg til Nettavisen.

– Jeg er enig med Torstein at Høyre innen noen felt, som blant annet kompetansepolitikken, tar våre forslag og framstiller dem som sine, sier Stenseng til ABC Nyheter. 

– Vil bruke oss til å gjøre politikken sin mer spiselig

I forrige uke gikk Ap ut og sa de i fremtiden ville være mer kritiske til forlik med regjeringen. Det fikk Høyre og Frp til å reagere. 

Regjeringen frykter færre forlik vil bety mer politisk ustabilitet, og mener Ap nå foretar et linjeskifte.

– Når Høyre reagerer så sterkt på at Arbeiderpartiet vil være mer kritisk til å inngå forlik, tror jeg det handler om at de vet at deres egen politikk ikke er populær blant folk. Derfor vil de bruke oss for å gjøre politikken sin mer spiselig, sier Stenseng, og legger til: 

– Dessuten virker det som Høyre etter mange år med makta begynner å blande sammen hva som er Høyres og hva som er landets interesser. Vi mener landet er tjent med sosialdemokratisk politikk.

Asheim: – Ap bekrefter det vi har fryktet

Høyres Henrik Asheim mener Ap har forlatt rollen som styringsparti.

– Deler av Arbeiderpartiets ledelse bekrefter her det vi har fryktet. Ap har forlatt rollen som styringsparti. Det er deres valg, men det er noe velgerne må være oppmerksomme på, sier Høyre-toppen til ABC Nyheter.

– Her bryter Arbeiderpartiet med en lang, viktig og god tradisjon i norsk politikk, en tradisjon andre land har misunnet oss, fortsetter han.

Asheim er skuffet over Arbeiderpartiet.

– Et styringsparti er også et styringsparti i opposisjon. Derfor er det skuffende å se at Ap nå legger bort sin vilje til å styre og påvirke gjennom gode forlik til beste for landet. Vi ser hvordan dette bidrar til polarisering i andre land og mindre forutsigbarhet for folk flest.

Les også: Støre nekter å snakke om ny sentrumsflørt

SE VIDEO: Her taler Støre etter valgnederlaget

Populært