Kraftbransjen skjelte ut ACER-motstandere som løgnere - får tilslutning fra Søviknes
– ACER-motstandere var kunnskapsløse demagoger, sa styreleder Eimund Nygaard i Energi Norge i Brussel. – Usannheter og konspirasjonsteorier, fulgte Terje Søviknes opp.
BRUSSEL (ABC Nyheter): ACER-motstanderne ble skjelt ut som løgnere og demagoger da kraftbransjens organisasjon Energi Norge torsdag innledet sin årlige vinterkonferanse, denne gangen i EU-hovedstaden Brussel.
– Hjemme var det en svært opphetet debatt om ACER og tilslutningen til EUs vinterpakke, der kunnskapen var omvendt proporsjonal med temperaturen, sa organisasjonens styreleder Eimund Nygaard til en sal full av kraftdirektører og -styremedlemmer, politikere og andre interesserte.
– Det er enerverende
– Både Brexit-debatten i Storbritannia og vår debatt om ACER preges av hårreisende kunnskapsløshet. Og av total mangel på troverdige alternativer. Det var skuffende at ACER-debatten ble en EU-debatt, og at jeg ble tatt på senga, la han til.
– Det er enerverende at personer som er så langt unna klarer å forvirre og gjøre så mange bekymra uten grunn, bare for å tjene egne interesser og ideologiske standpunkter, sier Eimund Nygaard, som til daglig er leder i Lyse-konsernet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi får ny sjanse når EUs fjerde energipakke skal selges inn, bemerket Nygaard om det neste, omfattende EU-lovverket som er på vei til Norge gjennom EØS-avtalen.
Les også: Kraftbransjen får marsjordre fra Søviknes etter Acer-kaoset
– Ingen grunn til frykt for ACER?
– Mange har kommet med en rekke usannheter i ACER-debatten. Sunn skepsis er helt greit. Dessverre gikk debatten denne gangen i retning konspirasjonsteorier. Mye ble sauset sammen i debatten om det som er et gode, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fra talerstolen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSøviknes konstaterte at ACER-debatten var heftig.
– Men det er ingenting i den debatten som gir grunnlag for frykt. Vi kan ikke stoppe opp. EØS-avtalen og den muligheten den gir oss til å få adgang til et marked og samarbeid om energi, den må vi ta, sa Søviknes.
Søviknes: – Norge tett vevd sammen med EU
Søviknes sier til ABC Nyheter at ACER-debatten i veldig stor grad drevet fram av Nei til EU og «enkelte særforbund i LO».
Artikkelen fortsetter under annonsen– Til slutt ble det sagt og skrevet mye rart i sosiale medier, som gikk langt utover det EUs tredje energimarkedspakke går ut på, sier han og legger til:
– Nei til EU hadde en egentinteresse i å gjøre dette til en større EU-/EØS-debatt.
– LO-ledelsen endte jo med å be om utsettelse av ACER-vedtaket. Ble de feilaktig påvirket av Nei til EU?
– Der var nok diskusjonene mest knyttet til diskusjonen om utenlandskabler og en misoppfatning om at ACER eller tredje energimarkedspakke har innvirkning på hvor mange kabler vi bygger. Det avgjør vi sjøl. Når det ble etablert et bilde av at ACER vil tvinge oss til å bygge flere kabler, skjønner jeg jo at de ble bygd opp skepsis. Men det er ikke det ACER skal gjøre.
– Kunne samarbeid med EU skjedd uten at Norge underla seg et overnasjonalt EU-organ?
– Det er kun i helt særegne tilfeller ACER kan fatte vedtak. Det ville vært vanskelig for Norge som et veldig lite land som allerede er så tett vevd sammen med EU, å operere på siden av det systemet, sier Terje Søviknes til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ikke skap fiendskap!
– Hvem sikter du til når du snakker om kunnskapsløshet og usannheter i ACER-debatten, Eimund Nygaard?
– Ganske mange deltok i ACER-debatten. Om de var kunnskapsløse, lot som det eller løy rett og slett, vet jeg ikke, sier kraftbransjens mann til ABC Nyheter.
– Jeg syns for eksempel Industri Energi var blant dem, legger han til.
Industri Energi er fagforbundet for de ansatte i blant annet kraftforedlende industri.
– Det er helt unødvendig å sette industrien opp mot kraftprodusentene. Industrien er jo våre beste kunder. Vi har levd sammen i 100 år. Det er ikke nødvendig å lage et fiendskap her, sier Nygaard.
Redd for norsk gasseksport til EU
– Er Norge nødt til avgi suverenitet for å videreføre klimasamarbeid med EU?
– Det kan diskuteres om det i det hele tatt er avgivelse av suverenitet. Det motstanderne har vært redde for, er ikke EUs tredje energipakke Stortinget sluttet seg til nå, men hva som skjer framover. Jeg kan ikke se at risikoen er stor.
Artikkelen fortsetter under annonsenDerimot mener han risikoen for Norge ville vært større om vi ikke sluttet oss til energilovverket i EØS.
– Risikoen som blir nedtonet, er risikoen for vår markedsadgang dersom deler av EØS-avtalen ble satt ut av spill som følge av et nei til energipakken.
– Risikoen for norsk gasseksport i så fall, er sterkt underkommunisert, sier Nygaard, som ikke tror krafthandelen ville bli særlig rammet selv med EØS-trøbbel.
– Tror du EU heller ville kjøpe mer gass fra Putin som en reaksjon på et norsk EØS-veto?
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det vet jeg ikke. Mitt poeng er at man må tenke på risikoen, sier Eimund Nygaard.
EU-forsikring om ACER
Den danske EU-parlamentariken Morten Helveg Petersen (Radikale Venstre) er svært sentral i utformingen av EUs energipakke, der han var saksordfører for ACER.
Han bekreftet olje- og energiminister Terje Søviknes' og kraftbransjens påstand om at ACER er harmløst.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er en myte at ACER vil ta over norske energiressurser. Norge har selvfølgelig full kontroll med egne energiressurser og tvinges ikke til å bygge ut nye utenlandskabler, gjorde han klart.
– ACER skal sikre at eksisterende kapasitet blir best mulig utnyttet. Ironisk nok er Norge lengst framme fra før, sa Helveg Petersen, som sammenliknet det han anser som myter i norsk ACER-debatt, med snakket for endel år siden om at EU bestemte krumingen på agurker.
– Ved tiltredelsen får Norge faktisk mer innflytelse, ved at representanten for NVE kan delta i møtene i ACER. Kun medlemsland som kan stemme der. Men oftest finner de fram til konsensus i de tekniske diskusjoner, sa dansken og konstaterte:
– Energiunionen er drevet av to motiver: Å bli uavhengig av Putin og sikre at vi lever opp til forutsetningene i Parisavtalen.
Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Terje Søviknes